Je gaat je huis verbouwen en zou het leuk vinden om een aanbouw te laten bouwen aan je huis. Maar mag dit wel en tot hoever kan ik mijn huis eigenlijk uitbouwen Op het kadasterdata kan je gemakkelijk een uittreksel kopen om de grenzen van je perceel te ontdekken. Bij een verbouwing is het daarom handig dat je eerst goed weet hoe de grenzen lopen. In dit artikel krijg je meer informatie over hoe je dit gemakkelijk kan opzoeken en wat je hiervoor nodig hebt.

1. Waarom een uitbouw?

Vind je je huiskamer te klein of wil je een grotere keuken? Met een aanbouw creëer je relatief makkelijk extra leefruimte. Dit kan je creëren door een deel van je tuin op te offeren. Dit hoeft niet veel te zijn, want als je al een klein stukje aanbouwt, kan je dit al snel veel licht opleveren in je huis. Het bouwen van een aanbouw heeft daarentegen ook veel voordelen op langer termijn. Een aanbouw is een investering aangezien de waarde van je huis stijgt. Het enige nadeel is dat een aanbouw een flinke onderneming is en je hier wel wat tijd aan kwijt bent. Los van de tijd vereist dit ook bouwkennis, waardoor wij je adviseren een aannemer dit project te laten uitvoeren. 

2. Heb ik een vergunning nodig?

Afhankelijk van de grootte van je perceel en gemeente, kan je een aanbouw tot maximaal 4 meter diep en 5 meter hoog bouwen zonder dat je daarvoor een vergunning nodig hebt. Echter is dit wel alleen mogen aan de achterkant van je woning. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. Mocht je willen bouwen op een monument, dan zou je hiervoor wel een vergunning moeten aanvragen. Per gemeente gelden er ook andere regels. Controleer dus altijd eerst bij je gemeente wat wel of niet is toegestaan.