Wanneer u eigenaar bent van een appartement, bent u lid van een VvE (Vereniging van Eigenaren). Zij zijn verantwoordelijk voor het dakonderhoud. Wanneer u lid bent van een VvE bent u verplicht een bedrag neer te leggen voor gezamenlijke verzekeringen en toekomstig onderhoud. Is het dak aan de beurt voor een grote onderhoudsbeurt, dan kan dat nog wel eens buiten het bedrag aan onderhoud vallen, aangezien dakonderhoud een dure aangelegenheid is. Goede VvE Beheerders hebben, zullen er altijd voor zorgen dat er voldoende reserves zijn opgebouwd, om ook het grote onderhoud zoals Dakonderhoud te kunnen betalen. 

Wie betaald het onderhoud?

Wie er betaald voor het dakonderhoud, staat vastgesteld in de splitsingsakte. Soms zijn er uitzonderingen, maar die staan ook vermeld in de splitsingsakte en het modelreglement. Wordt er nieuw dak aangelegd? Dan zullen er belangrijke beslissingen genomen moeten worden door VvE beheer. Enkele voorbeelden daarvan zijn: Wordt het nieuwe dak duurzaam door middel van dakisolatie? Dit is beter op termijn beter voor de energierekeningen van de appartementseigenaren, maar dit is een flinke investering. 

Technisch beheer uitbesteden?

Een VvE Beheerder heeft veel verantwoordelijkheid. Zo is deze verantwoordelijk voor: de financiën, administratie en onderhoud. Deskundigheid op verschillende vlakken is een vereiste. In de meeste gevallen, beschikken leden van de VvE niet over deze kwaliteiten. Dan is Technisch beheer uitbesteden aan VvE de juiste oplossing. Maar ook staan zij hun mannetje op financieel en administratief gebied. Wanneer VvE Beheer uitbesteed wordt raden wij aan om de controlerende functie aan enkele bestuursleden te geven. Zo kan er altijd gecontroleerd worden wat de VvE beheerder uitvoert. Zeker bij de financiën is een controlerende functie van bestuursleden van groot belang. Want natuurlijk wil iedereen waar voor zijn geïnvesteerde geld en het is natuurlijk niet de bedoeling dat VvE Beheer zomaar alles kan doen zonder dat diegene gecontroleerd wordt.