Steeds meer mensen besluiten om als zelfstandige aan het werk te gaan. Daardoor is de behoefte aan kantoorruimte enorm gegroeid. Echter, het huren van een kantoor kan op jaarbasis behoorlijk hoge kosten met zich meebrengen, waardoor het interessanter kan zijn om een kantoor aan huis te maken. Maar, zeker wanneer je kinderen hebt, heb je niet altijd een kamer over om tot kantoor om te kunnen bouwen. Weet dan dat de garage de ideale plek is om jouw nieuwe werkplek van te maken. In dit artikel bespreken we een aantal aandachtspunten als je besluit om dat te doen.

Zorg voor voldoende daglicht

Het is niet motiverend en gezond om op een donkere plek te werken en aangezien de garage vaak geen ramen heeft, zul je kozijnen in de muren moeten maken. Zorg daarbij tenminste voor twee ramen. Het liefst een in de zijmuur en een aan de achterzijde van de garage. Gedurende de dag draait de zon immers om de garage heen, waardoor het belangrijk is dat het licht via meerdere kanten naar binnen kan schijnen. Onderschat het belang van daglicht niet, het is niet voor niets dat er regelgeving voor werkgevers is opgesteld over daglicht op werkplekken.

Kies voor een garagedeur met ramen

Naast de ramen die je in de muur verwerkt, is het aan te raden om de garagedeur te vervangen voor een openslaand model waarin ramen zijn verwerkt. Het grote voordeel hiervan is dat je daardoor vanuit drie kanten in de garage daglicht naar binnen krijgt en dat de openslaande deur als een voordeur kan fungeren. Op die manier kun je eventueel zakelijk bezoek direct via de garagedeur ontvangen en hoef je niet eerst door je woning te lopen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor eventuele andere gezinsleden. Meer weten? Klik dan op de volgende link: Meer informatie over openslaande garagedeuren.

Isoleer de muren

Vaak zijn garages gebouwd met enkelwandige muren. Daardoor kan het in de winter behoorlijk koud worden in de garage. Zorg er daarom voor dat je de muren goed geïsoleerd, zodat niet alleen het klimaat in de koudere maanden aangenaam blijft, maar ook je energierekening niet onnodig hoog uitvalt. Zo vang je twee vliegen in één klap!

Zorg voor verwarming

Garages hebben vaak geen verwarming, logisch want oorspronkelijk zijn garages niet bedoeld om als kantoor te gebruiken. Echter, het loont om verwarming aan te laten leggen en niet voor een mobiele radiator te kiezen. Het nadeel van mobiele radiatoren, is dat ze veel stroom verbruiken, waardoor ze op de lange termijn vaak duur zijn dan ‘vaste’ vloerverwarming. Als je verwarming aanbrengt, dan geniet vloerverwarming de voorkeur, omdat je dan de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeeld zodat je minder hard hoeft te stoken.

Zorg voor voldoende lichtpunten

In de meeste gevallen zijn er in garages weinig lichtpunten. Zeker in de wat donkere wintermaanden kan dat ervoor zorgen dat je kantoor wat donker oogt. Zorg daarom voor voldoende stroom- en lichtpunten zodat je werkplek voldoende belicht is. Het is overigens altijd aan te raden om een elektricien te vragen om te checken of er extra groepen in de meterkast moeten worden aangemaakt. Afhankelijk van de stroombehoefte kan een elektricien dit voor je verzorgen.

Installeer een alarminstallatie

De meeste mensen hebben waardevolle spullen en/of waardevolle data in hun kantoorruimte opgeslagen. Het is daardoor aan te raden om je kantoorruimte goed te beveiligen tegen inbraak en een alarminstallatie te installeren. Ook kun je maatregelen nemen om het inbreken minder aantrekkelijk maken.  Bijvoorbeeld door bij de toegangspunten sensorverlichting te monteren, zodat inbrekers bij een inbraakpoging direct in de schijnwerpers worden gezet.

Garage zelf tot kantoor ombouwen of het werk uitbesteden?

Het ombouwen van je garage tot kantoor is geen eenvoudige klus. Er is technische kennis voor nodig en veel vrije tijd. Heb je dat niet? Dan kun je het werk beter uitbesteden aan een aannemer. Op die manier wordt het werk vaak beter en mooier uitgevoerd en heb jij meer tijd over om je bedrijf uit te bouwen!