Je moet er niet aan denken, maar soms gebeurt het: ratten in je tuin. Zolang een rat bij toeval door je tuin loopt, hoeft er niet veel aan de hand te zijn. Maar lopen ze rond alsof ze het gebied kennen en zijn ze niet echt schuw? Dan kan dat een signaal zijn dat ze al een tijdje in je tuin aanwezig zijn en hun nieuwe leefgebied inmiddels kennen. In dat geval is het tijd om actie te ondernemen.
Breng de mogelijke oorzaken in kaart
Denk bijvoorbeeld aan kippen- of konijnenvoer. Dergelijk voer trekt ratten aan en kun je daarom beter (goed afgesloten) binnenshuis bewaren. Ook kunnen voedselresten zoals klokhuizen die je tussen de planten gooit onder het mom “dan kunnen de vogels het lekker opeten” ratten aantrekken. Kortom, zorg ervoor dat je tuin netjes blijft.
Een andere belangrijke oorzaak waardoor je ‘ineens’ ratten in je tuin kunt krijgt, is doordat er aan de riolering wordt gewerkt. Ratten kunnen door uit de buizen naar boven ontsnappen en in je tuin terechtkomen.
Neem actie
Wat de oorzaken ook zijn, niemand wilt graag ratten in zijn tuin. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Maar hoe kun je dat het beste doen? Ecostyle heeft hier een moderne oplossing voor bedacht: de Ultrasonic Pest Control. Het geluid dat het apparaat creëert, zorg ervoor dat natuurlijke gedrag van muizen en ratten wordt verstoort en de dieren wegtrekken.
Naast moderne apparatuur zijn er ook de traditionele oplossingen, zoals rattenklemmen. Daarnaast kun je de beplanting snoeien, zodat er minder schuilplaatsen zijn. Verwijder na het snoeien direct al het tuinafval, zodat er geen nieuwe schuilplekken ontstaan.
Zijn ratten in je tuin gevaarlijk?
Ratten plassen en poepen veel en overal. In de ontlasting kunnen allerlei ziektekiemen zitten die via onder andere wondjes je lichaam binnen kunnen komen. Daarnaast zijn ratten knaagdieren, dus is de kans op materiële schade groot. Denk bijvoorbeeld aan schade aan kabels van de verlichting in de tuin.
Andere soorten ongedierte in je tuin
Hoewel een rat voor veel mensen een van de vervelendste soorten ongedierte is, zijn er nog meer beestjes die je liever niet teveel in je tuin wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan slakken, mieren en luizen. Dergelijk ongedierte kun je gelukkig prima op een natuurlijke manier bestrijden. Bijvoorbeeld door je tuinafval niet te laten liggen, kruidenplanten te poten en larven van lieveheersbeestjes in de struiken te hangen, als die onder de luizen zitten.
Een hovenier of een ongediertebestrijder inschakelen?
Wanneer je zelf geen raad weet met het ongedierte in je tuin, is het verstandig om een ongediertebestrijder of een hovenier in te schakelen. Maar eerlijk is eerlijk: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het zinvol om een hovenier om preventief advies te vragen (bijvoorbeeld: https://www.aardoomhoveniers.nl/), over hoe je ervoor kunt zorgen dat je de kans op ongedierte in je tuin zo klein mogelijk kunt maken. Je hebt immers een woning met een tuin om ervan te genieten, niet om bezig te moeten zijn met het bestrijden van ongewenste gasten.