Ben je op zoek naar een airco die jouw huis kan koelen in de zomer, of wil je een airconditioner die ook verwarmt tijdens de winter zodat je heel het jaar een optimale temperatuur in huis hebt? Een airco aanschaffen is voor veel mensen een aantrekkelijk idee, maar kun je een airco wel in elk huis plaatsen? Het antwoord is nee; er zijn bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden en op het gebied van de maximale geluidseisen kan dit ervoor zorgen dat je geen airco kunt plaatsen. Wat zijn de eisen precies en hoe weet je of jij een airco kunt plaatsen in jouw woning of bedrijfspand?

Mag je zomaar een airco plaatsen in je woning?

Er zijn redelijk wat eisen waar je rekening mee moet houden wanneer je een airco wilt laten installeren. Zo mag er geen direct zonlicht op de installatie komen (het energieverbruik valt dan veel hoger uit) en er is verplicht periodiek onderhoud nodig bij de meeste airco-installaties. Toch is dat niet de grootste valkuil. Het echte probleem vinden we voor veel woningen op het gebied van de geluidseisen. Sinds 1 april 2021 zijn er namelijk nieuwe eisen opgesteld en daarin staat dat op de perceelgrens (dus niet bij de woning van de buren!) maximaal 45 dB geluid van de buitenunit hoorbaar mag zijn. ’s Nachts is het maximale geluidsniveau 40 dB.

Nu lijkt 40 of 45 dB niet veel; een buitenunit maakt immers niet bijzonder veel geluid. Het is echter wél zo dat huizen met geen of bijzonder kleine tuinen vaak niet voorzien kunnen worden van een airco omdat niet aan de geluidseisen voldaan kan worden. Heb je een grotere tuin (of een bredere woning), dan is het vaak prima mogelijk om een airco-installatie te laten plaatsen.

Kan ik zelf meten of ik een airco-installatie kan laten plaatsen?

Voordat je aan de slag gaat met een decibelmeter; dit werkt niet voordat de airco er hangt, waarmee je zelf dus geen metingen kunt doen om te zien of je een airco aan kunt schaffen. Het is verstandiger om de experts van Climatic Roosendaal in te schakelen. Zij kunnen vooraf bepalen of jouw woning geschikt is voor een airconditioning en wat het geluidsniveau zal zijn op de perceelgrens.