Een eigen tuin, je eigen plekje in de buitenlucht waar je even helemaal kan uitrusten en kan genieten van het lekkere weer. Dat is waar je aan denkt bij een fijne tuin, maar er zijn ook tuinen waar je dit gevoel helemaal niet zult beleven. Hoe zorg je er nou voor dat jij ook meer uit je tuin kan halen? Er zijn vele verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis om ook als het wat minder weer is, toch te kunnen genieten van de frisse lucht of een andere fijne optie is het maken van een veranda

Het bouwen van een tuinhuisje

De eerste optie om meer uit je tuin te halen is met een tuinhuisje. ‘’Met een tuinhuisje maak je je tuin kleiner’’ wordt weleens gezegd. Dit hangt af van de invulling van je tuin en van dit tuinhuisje. Als je namelijk erg veel glas in dit huisje maakt en ervoor zorgt dat het grote deuren heeft. Dan voelt het, ondanks dat je onder een dak zit, erg alsof je buiten bent. Omdat je er droog kan zitten kun je ook in je tuin zitten terwijl het regent. Je zult dus vaker in je tuin zitten en door dit dak toe te voegen, zul je dus meer van je tuin kunnen genieten, onafhankelijk van het weer. 

Enkel een dak

Ditzelfde doel is in het klein te behalen met een overkapping. Dit zal namelijk, net als een tuinhuisje, beschermen tegen de regen waardoor je in meer situaties buiten kunt zitten. Het verschil zit hem erin dat een tuinhuisje door de muren ook ervoor zorgt dat de warmte onder het dak blijft als het al weer wat kouder wordt. Een overkapping zal hier niet bij helpen en ook als het hard waait zul je er flink in de wind zitten waardoor je dan helaas ook geen gebruik kunt maken van je tuin. Een overkapping geeft dus in de grote lijn, net als een tuinhuisje, een toevoeging aan je tuinbeleving, maar zal in minder situaties ook daadwerkelijk helpen. 

De omgekeerde wereld

Ook kun je in plaats van boven je, onder je iets bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een veranda. Het voordeel aan een veranda is dat je leefruimte binnen over kan lopen in je leefruimte buiten. Hierdoor voelt het, als het weer goed is, alsof je het comfort hebt van het binnen zitten, maar het fijne van de tuin ook meemaakt. Ook is bijvoorbeeld ‘s ochtends een veranda erg fijn. Als het gras namelijk nog nat is van de nacht of na een flinke regenbui, dan zul je al snel natte voeten krijgen als je door het gras loopt. Op een houten veranda zul je dit niet hebben of in veel mindere mate. Ideaal dus als je van je tuin wilt genieten na een weeromslag. 

Niet meer, maar minder

Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij je iets gaat bouwen. Ook is het mogelijk meer uit je tuin te halen door juist dingen weg te halen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je erg veel stenen hebt liggen, maar je eigenlijk wat meer het natuurlijke gevoel in je tuin wilt brengen met veel gras en planten. Naast het mooie uitzicht kan dit ook erg leuk zijn voor kinderen bijvoorbeeld. Een mooie grasmat is bijvoorbeeld ideaal voor een leuk potje voetbal en kun je ook erg leuk op badmintonnen met z’n allen.