We zijn tegenwoordig steeds actiever op zoek naar rust en ontspanning. En niet zonder reden. Want door alle werkstress, volle agenda’s en sociale verplichtingen is het enorm belangrijk om ook de nodige me-time in te plannen. Daarom komt de badkamer steeds meer in het teken te staan van wellness met als laatste badkamertrend: een eigen infraroodsauna.

De badkamer is een enorm praktische plek voor een infraroodsauna. Je kunt tussen de saunarondes door meteen onder een koude douche stappen en water en handdoeken zijn direct voorhanden. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een sauna in de badkamer wil plaatsen. Deze zetten we in dit artikel voor je uiteen.

Bescherming van het hout

Hout en water gaan niet echt goed samen. Aangezien de badkamer over het algemeen een vochtige ruimte is, dien je het hout van de sauna de juiste bescherming te geven. Als de buitenwanden het risico lopen om nat te worden, doe je er goed aan om die te bekleden met watervaste gipsplaten en tegels. Je kunt er ook voor kiezen om de saunavloer te betegelen. De vloer is dan eenvoudiger schoon te houden. Daarnaast is het aan te raden om de sauna te plaatsen op stenen plinten om te voorkomen dat vocht van de vloer in het hout trekt. Mocht je dit alles teveel werk vinden, dan zijn er ook sauna’s verkrijgbaar, die al voorzien zijn van waterbestendige buitenwanden.

Plaatsing

Een badkamer dient goed geventileerd te kunnen worden als je er een sauna in wil plaatsen. Zo kan alle warme lucht namelijk goed worden afgevoerd. Een goede sauna heeft bovenin een ventilatieopening die je het best op het ventilatiekanaal kunt aansluiten. De badkamer dient daarnaast een hoogte te hebben van minimaal twee meter, zodat er voldoende ruimte is voor een sauna van 1,90 meter. Controleer altijd de elektrische installatie, voordat je een sauna opbouwt. Sauna’s met een inhoud van maximaal 5 m3 kunnen aangesloten worden op een enkele groep van 240V met een 16 A zekering. Grotere sauna’s hebben twee groepen nodig of een 400V aansluiting.

Voor meer aanbod in zwemspa’s en jacuzzi’s kun je terecht bij spa-pro.eu.