Het gebruiken van hout in je interieur brengt sfeer en warmte in huis. Er zijn eindeloos veel manieren om hout in je huis te gebruiken, van meubels tot accessoires. Bovendien past hout eigenlijk bij elke interieurstijl.

We zijn vaak geneigd om te denken dat wanneer we hout in ons interieur gebruiken, we het bij één houtsoort moeten houden. Maar is dat wel zo? Of kun je ook prima verschillende houtsoorten combineren?

Hout in huis

Of je nu een landelijk, industrieel of Scandinavisch interieur hebt: in elke woonstijl komt hout eigenlijk wel voor. Hout is een materiaal dat je huis een warme, knusse uitstraling geeft.

Je kunt verschillende houten meubels in huis zetten of juist wat subtieler gebruik maken van hout, door bijvoorbeeld houten accessoires in huis te plaatsen.

Buiten het feit dat hout in bijna elke interieurstijl gebruikt wordt, is hout ook gemakkelijk te combineren met bijna elk ander materiaal. Metaal, kunststof, leer: het is allemaal goed te combineren met hout. Daarom is hout een zeer geliefd materiaal in veel interieurs.   

Soorten hout

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hout en het ene hout is het andere niet. Elk type hout heeft zijn eigen kenmerken en eigen karakter. Niet iedereen kan alle houtsoorten waarderen, waarschijnlijk heb je zelf ook een voorkeur voor een bepaalde houtsoort.

Of wellicht ben jij iemand die werkelijk van élke houtsoort houdt en haal je ze het liefst allemaal in huis. Hoe dan ook: er zijn veel verschillende soorten hout. We hebben een aantal populaire houtsoorten voor je op een rijtje gezet, om je geheugen op te frissen.

Steigerhout

Steigerhout is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Steigerhouten meubelen zijn er voor zowel binnen als buiten en dit hout kan in verschillende kleuren worden afgewerkt. Meubels van steigerhout hebben vaak een robuuste uitstraling.

Teakhout

Teakhout is sterk en duurzaam en wordt gebruikt voor diverse meubelen. Teak is bestand tegen weer en wind en wordt daarom gebruikt voor zowel binnen- als buitenmeubelen.

Tropisch hardhout

De term hardhout wordt over het algemeen gebruikt voor hardere en duurzame houtsoorten. Tropisch hardhout is dan ook vaak duurzaam. Zo draag je met je meubels ook nog je steentje bij aan het behoud van de aarde! Tropisch hardhout heeft vaak een erg karakteristieke look.

5 tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

Het antwoord op de vraag die we je eerder stelden is ja. Verschillende houtsoorten combineren is zeker mogelijk. Vroeger kozen we vaak voor één soort hout in het interieur, maar die tijd is inmiddels voorbij. Verschillende houtsoorten combineren in je interieur is tegenwoordig helemaal hot.

Het gevaar bestaat echter wel, wanneer je verschillende soorten hout gaat combineren, dat je interieur er snel rommelig uitziet.

Toch kun je ook prima verschillende houtsoorten combineren zónder dat je interieur een rommelige of chaotische uitstraling krijgt. Hoe je dat doet? Met de volgende 5 tips!

1. Let op de verschillende tinten

Zoals je wel verwacht, hebben verschillende houtsoorten ook verschillende kleuren. En bovendien is ook de afwerking verschillend.

Natuurlijk kun je prima verschillende tinten hout met elkaar combineren. Echter passen niet alle tinten altijd even mooi bij elkaar. Je zult hier dus even mee moeten experimenteren. Welke tinten passen wel bij elkaar en welke niet?

Het allerbelangrijkste hierin is natuurlijk dat jíj zelf de tinten mooi bij elkaar vindt passen. Over smaak valt immers niet te twisten!

2. Wit is je redder in nood

Heb je twee meubels, accessoires of andere dingen van verschillende houtsoorten die je bij nader inzien toch niet zo mooi bij elkaar vindt staan? Geen nood!

De oplossing: witte verf. Gelukkig kun je spullen die gemaakt zijn van hout prima verven. En wit past in principe bij elke houtsoort. Met een likje witte verf kun je dit probleem dus gemakkelijk oplossen.

3. Niet overdrijven

De kunst bij verschillende houtsoorten combineren is om het niet te overdrijven. Heb je een eikenhouten vloer, dan kun je daar best een steigerhouten tafel op zetten. Maar moet daar dan echt nog een bankje bij van beukenhout en een grenen tv-meubel?

Probeer om niet echt álle houtsoorten die je maar kunt vinden in je woning neer te zetten. Dan oogt het namelijk al snel chaotisch. Door te kiezen voor twee of drie verschillende houtsoorten blijft je interieur wat rustiger en overzichtelijker.

Als je verschillende houtsoorten gaat combineren is het ook een goed idee om de rest van het interieur wat rustiger te houden. Kies voor een aantal neutrale basiskleuren die je gebruikt en laat het daarbij. Als je kiest voor verschillende soorten hout en daar bovenop ook nog eens allerlei verschillende schreeuwerige kleuren gaat gebruiken in je interieur, wordt het geheel erg druk en onoverzichtelijk.  

4. Kleed het hout aan

Het hout aankleden… wat moet je je daar nu in godsnaam bij voorstellen?!

Ga je verschillende houtsoorten combineren, dan kan het ene hout met het andere hout soms voor een heftige combinatie zorgen. Zet je bijvoorbeeld een boomstamtafel van tropisch hardhout op een eikenhouten vloer, dan kan het zijn dat je de overgang te heftig vindt.

Wat je dan kan doen is ‘het hout aankleden’, door bijvoorbeeld een vloerkleed onder de tafel te leggen. Op deze manier staan de twee houtsoorten niet direct op elkaar maar worden ze gescheiden door het vloerkleed. Het geheel oogt dan wat rustiger.

5. Combineer met andere natuurlijke materialen

Hout heeft een stoere, robuuste en warme uitstraling. Bovendien is hout een natuurlijk materiaal. Het is erg mooi wanneer je een combinatie van verschillende houtsoorten en andere natuurlijke materialen maakt in je interieur.

Bamboe, touw en kurk zijn bijvoorbeeld materialen waarmee je hout erg mooi kunt combineren. De combinatie van deze materialen zorgt voor een extra warme uitstraling in huis.

Maar ook glas doet het erg goed in combinatie met hout. Hout is een vrij robuust materiaal en kan soms erg massief zijn. Glas zorgt dan juist voor wat luchtigheid. Een mooie, grote vaas op een houten tafel geeft bijvoorbeeld een erg bijzonder effect.

Verschillende houtsoorten combineren in je interieur is dus zeker mogelijk, zoals je hebt kunnen lezen. Als je dit goed doet, creëer je een prachtig, warm interieur dat er zeker niet rommelig uitziet. Wij zijn in elk geval fan van hout in het interieur! Jij ook?

Wat vind jij van het combineren van verschillende houtsoorten in je interieur?