Voor de mensen die niet echt houden van moderne badkamers, maar deze ruimte toch op een unieke manier willen stijlen, is de stijl shabby chic misschien wel iets! De essentie van deze trend komt uit de landelijke stijl, maar met een Franse twist en vintage decor. Hoewel het niet ieders smaak is, is shabby chic de afgelopen jaren een ware rage geweest, vooral onder de mensen van wie het hele huis in deze stijl is ingericht.

Mocht jij ook geïnteresseerd zijn in deze uitgesproken stijl, dan kun je ongetwijfeld veel inspiratie opdoen met dit artikel.

Wat is Shabby Chic?

De stijl ‘shabby chic’ is gemakkelijk in een paar worden samen te vatten. Veel professionals zeggen dat shabby chic uiteindelijk afhangt van iemands individuele stijl. Hierdoor is het eindproduct vaak geheel uniek en kan het van plaats tot plaats verschillen.

De basis van deze trend zijn rustieke elementen of een modern geïnspireerde levensstijl. Als je dat eenmaal combineert met een traditionele Franse inrichting en vintage meubels, krijg je een idee van hoe shabby chic eruit zou moeten zien.

Als je voor deze stijl kiest, is één van de beeldbepalende dingen die je in jouw badkamer moet implementeren Victoriaans geïnspireerde meubels en antiek. Bezoek eens een antiekwinkel of brocanterie winkel of kijk eens bij mensen die je kent om op zoek te gaan naar unieke spiegels in de Engelse stijl of Franse landelijke stijl.

De badkamer moet een doorleefde uitstraling hebben, wat deel uitmaakt van de chique charme. Je hoeft natuurlijk geen gebruikte armaturen aan te schaffen om deze look te bereiken als deze mogelijk niet meer perfect werken. Je kunt dit soort items ook wel nieuw of in gerepareerde staat kopen.

Belangrijkste Shabby Chic eigenschappen

Hoewel het een uitdaging is om een ​​precieze definitie van shabby chic te vinden, zijn er best wel een aantal eigenschappen op te noemen die kenmerkend zijn voor deze stijl. Bekijk welke elementen bovenaan je lijstje moeten staan ​​bij het ontwerpen van je eigen shabby chic badkamer:

  • Lichte kleuren zoals wit, gebroken wit, beige en crème, maar ook gedempt bruin en grijs;
  • Pastelkleuren, zoals groen, blauw, geel en roze;
  • Fijne meubels met bloemen en kantpatronen;
  • Elegante verlichting in de vorm van kroonluchters of extravagante lampen;
  • Huiselijke accessoires zoals rieten manden en houten kisten
  • Vintage accessoires zoals (spiegels, ornamenten, fotolijsten)
  • Verouderde meubels (tweedehands, vintage, antiek, gebruikt)
  • Effen muren en vloeren met accentpatronen en effecten;
  • Half betegelde muren.

Je hoeft natuurlijk niet aan al deze elementen te houden om een ​​shabby chic badkamer te creëren. Kies gewoon degene die het beste bij jouw stijl en esthetiek passen. Bovendien is de keuze om al deze elementen te implementeren misschien een beetje veel voor één badkamer.

Shabby Chic badkamermeubels

Vergeet niet om ook goed na te denken over de het praktische gebruik van de badkamermeubels. Houd er rekening mee dat opgehangen meubels niet goed passen bij een shabby chic design. Kies in plaats daarvan stukken die, indien nodig, kunnen worden verplaatst.

Vrijstaande baden zijn een veel voorkomende keuze, vooral vintage-geïnspireerde baden. Dit zorgt voor gevoel rust en ontspanning in je badkamer en het geeft ook een landelijke sfeer. Je kunt het helemaal afmaken met een paar houten stoelen of een bankje versierd met shabby chic kussens.

Zorg er natuurlijk voor dat de tinten complementair zijn, aangezien kleuren een belangrijk onderdeel zijn van deze ontwerpstijl.

Met deze tips creëer jij jouw eigen shabby chic badkamer. Ben jij bezig met het plannen en verbouwen van een nieuwe badkamer, dan hopen wij dat deze tips je veel inspiratie geven!