Het inrichten van een huis is al lastig genoeg, omdat het gehele plaatje moet kloppen. Een zorgtehuis daarentegen, is vaak nog lastiger omdat er extra veel aandacht moet worden besteed aan comfort, het gemak en het gebruik ervan. Zo moet je denken aan het meubilair, verlichting en de kleuren die worden gebruikt. Lees hieronder verder voor een aantal tips om het inrichten wat makkelijker te maken.

Meubilair

Eén van de eerste dingen waar je aan denkt bij het inrichten van een ruimte zijn meubels. Voor het inrichten van een verpleeghuis is het uiteraard een aanrader om zorgmeubilair aan te schaffen. Zorgmeubilair is namelijk zo ontworpen opdat de gebruikers, voornamelijk wel senioren, zich thuisvoelen en op hun gemak voelen. Daarnaast zijn de meubels comfortabel en zo ingesteld dat ze makkelijk te gebruiken zijn voor een ieder.

Behalve het feit dat zorgmeubilair comfortabel is, is het ook veilig in gebruik. Er wordt namelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp, maar ook dat het bijvoorbeeld veilig is tijdens een brand of bijvoorbeeld makkelijk in schoonmaak. Zo wordt er gekeken of het juiste materiaal wordt gebruikt.

Medisch apparatuur

Uiteraard is het op locaties zoals tehuizen of verpleeghuizen belangrijk dat er ook medisch apparatuur aanwezig is zodat er optimaal zorg verleend kan worden aan de mensen die er verblijven, waaronder senioren. Zij hebben namelijk regelmatig gezondheidstesten nodig, waaronder er ook wordt gewogen. Zo kun je weegschalen, speciaal voor mensen die zorg nodig hebben, aanschaffen. Hieronder vallen ook degenen die wat minder goed te voet zijn. Voor hun kun je namelijk een weegplatform of een rolstoelweegschaal kopen. 

Hiermee creëer je niet alleen een prettige omgeving voor de werknemers in bijvoorbeeld een verpleeghuis, maar maak je het ook makkelijk voor de mensen die er verblijven.

Verlichting en decoratie

Naast de meubels is het ook belangrijk om een veilige en comfortabele sfeer te creëren voor zowel bezoekers als de bewoners en natuurlijk ook de medewerkers. Denk hierbij aan de thema die je wilt gebruiken in de ruimte. Dit betreft onder andere behang of muurverf, soort en kleur vloer en uiteraard ook de kleur van al het meubilair.

Een tip is het toepassen van pastelkleuren. Pastelkleuren zijn zacht en creëren een warme en gezellige sfeer waardoor men zich niet opgejaagd voelt en dus op zijn of haar gemak voelt. Overigens is dit ook verlichtend voor de ruimte, dus hoef je niet al te veel verlichting te hebben overdag. In de avond kun je natuurlijk gebruik maken van een dimlicht indien nodig, of anders is het een aanrader om LED-lampjes te gebruiken die je naar wens kunt instellen.