Is je buitengevel alweer toe aan een nieuw laagje verf en weet je niet welke verf te gebruiken? Lees dan aandachtig dit artikel, waarin wij je tips geven over verschillende type muurverf die je buitenmuur weer laten stralen. 

Waarom de buitenmuur behandelen?
Waar is het eigenlijk belangrijk om je buitengevel te behandelen? Het antwoord is heel simpel: buitenmuren staan iedere dag bloot aan verschillende type weersomstandigheden. Uv-stralen van de zon, regen, sneeuw, hitte, kou etc. Een buitenmuur heeft veel meer te verduren dan een binnenmuur. Zo kan de zon de muren verkleuren en de verf laten scheuren of afbrokkelen. Wanneer je dus besluit je buitengevel een nieuwe laag verf te geven, kies je muurverf die speciaal gemaakt is voor buitenmuren. Dit soort verf is uiterst weerbestendig en is erg duurzaam, waardoor je niet ieder jaar opnieuw je gevel hoeft te behandelen. 

Eigenschappen van muurverf
Wist je dat in muurverf voor buitenmuren veel technologie zit die de muur beschermt?
Zo zorgt de muurverf er bijvoorbeeld voor dat vochtdampen niet door de muur naar binnen kunnen trekken. Over het algemeen is het gedeelte van de muur laag aan de grond erg vochtig en zonder een dampremmende muurverf trekt dit vocht de muren in.
Een andere technologie van een goede muurverf is de nanotechnologie. Dit betekent dat minuscule deeltjes in de verf zorgen dat het vuil zich minder snel aan de muur hecht en je gevel dus langer schoon blijft.
Een andere eigenschap is dat muurverf voor buitenmuren vaak elastisch is. Dit betekent dat de verf kleine scheurtjes kan onderscheppen.

Verschillende type muurverf
Zoals al eerder vernoemd worden buitenmuren veelal onderworpen aan vocht en regen. Om je muren te beschermen tegen het vocht is er dompopen verf. De eigenschap van deze verf is dat ze dampremmend is; het voorkomt dat de nattigheid de binnenmuren indringt en laat het vocht dat al in de muren zit ontsnappen.

Een andere manier om je buitengevel er mooi uit te laten zien, is kalkpleister. Deze verf heeft vrijwel dezelfde werking als de dompopen verf; hij beschermt je muren tegen vocht en laat ze ademen. Een ander voordeel van kalkpleister is dat het oneffenheden goed camoufleert.

De meest gebruikte verf voor buitenmuren gemaakt van beton, metselwerk of ander pleisterwerk, is een matte of zijdeglans muurverf op waterbasis. Deze verf is waterdamp doorlatend, heeft weinig vuilaanhechting en is niet vergelend. Ook belangrijk is dat de gevel goed te reinigen is na het aanbrengen van de verf.

Wil je je muren liever geen kleur geven, maar wel beschermen tegen vuil en regen? Gebruik dan een buitenmuurcoating. Deze kleurloze coating is waterafstotend, die je muren altijd drooghoud. Ook is deze coating erg vuilbestendig en vermijdt vorstschade. Daarnaast blijft de structuur van de muur vrijwel hetzelfde als voor het aanbrengen van de coating.

Ten slotte kun je het beste kiezen voor hoogglans verf; deze verf weert vuilaanhechting en blijft langer mooi door de glans die het de muur geeft. Ook is de verf zeer duurzaam.Bron: Verfsuper.com