Het is een grote stap, een nieuwe woning kopen. Er is veel te doen en je moet goed nadenken hoe je het allemaal aan gaat pakken. Bij een proces als dit kun je een steuntje in de rug wel gebruiken, bijvoorbeeld door het inschakelen van een aankoopmakelaar. Maar in welke gevallen is dit nu echt nodig? In deze blog lees je er alles over en weet je precies in welke situaties het voor jou loont om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Je gaat verhuizen naar een omgeving waar je niet bekend bent

Ben je van plan om naar een dorp of stad te verhuizen waar je niet bekend bent? Dan is het zoeken naar een geschikte woning een stuk lastiger. Je bent bijvoorbeeld niet bekend met welke woonwijken er voldoen aan jouw eisen. Daarom is het in dit geval handig om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar heeft veel informatie over de regio en kan je daardoor inlichten over de eigenschappen van de verschillende wijken. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een kindvriendelijke wijk, dan kan de aankoopmakelaar je hierbij helpen. Door deze persoon in te schakelen kun je dus teleurstelling voorkomen.

Er is erg veel vraag naar woningen in de omgeving waar jij naartoe verhuist

Wil je in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam gaan wonen? Dan is het lastig om de woning te vinden die jij graag zou willen hebben. Dit komt door de grote vraag naar woningen in deze steden. Zodra hier woningen op Funda komen te staan is er zo veel interesse dat je maar een kleine kans hebt om de woning te krijgen. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Als de verkopende partij een verkoopmakelaar in de arm genomen heeft, neemt deze persoon namelijk vaak eerst contact op met verschillende aankoopmakelaars. Dit doet hij zodat de woning dan misschien niet op Funda hoeft en het aantal bezichtingen laag blijft. Ben je aangesloten bij een aankoopmakelaar in Rotterdam, dan hoor je dus eerder dat de woning te koop staat dan de mensen die alleen op Funda zoeken.

Het grootste deel van het proces zelf doen

Je kunt er ook voor kiezen om alles in het aankoopproces grotendeels zelf te doen. Als je in een bekende omgeving wilt gaan wonen en er niet een extreme vraag naar de woningen is, is deze keuze prima uit te leggen. Toch kan het zo zijn dat je niet helemaal comfortabel bent met de onderhandelingen. Ook dit is een reden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zo betaal je de beste prijs voor jouw nieuwe woning.