Wanneer je net begint met het gebruiken van epoxyhars is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten epoxyhars zijn. Zo heb je een dikke, medium en dunne vloeibare epoxy. Alle drie hebben ze verschillende soorten voor- en nadelen. 

Dunne vloeibare epoxy

Dunne epoxyhars is uitermate geschikt voor beginners. Dit komt door de lage viscositeit, dit betekent dat deze vloeistof niet stroperig is. Vloeistoffen met een hoge viscositeit zijn dus wel stroperig, denk bijvoorbeeld aan appelstroop. Epoxyhars met een lage viscositeit vloeien dus gemakkelijk en dit maakt ze met name zo geschikt voor beginners. Daarnaast kun je dunne vloeibare epoxy voor allerlei projecten gebruiken. Zo kun je er sieraden en onderzetters mee maken. Wanneer je gaat werken met verschillende kleuren en wilt dat deze kleuren wél vermengen, kun je het beste kiezen voor een LV (lage viscositeit). Wil je dat kleuren niet mengen kies dan voor een HV (hoge viscositeit)

Medium vloeibare epoxy

De viscositeit van de medium epoxy is dus iets hoger dan die van de de dunne variant. Hij vloeit minder snel uit en het drogen duurt ook iets langer. Deze variant is desondanks nog steeds uitermate geschikt voor het maken van resin art. Maar waar zit het verschil precies in? Het grootste verschil zit in de dikte, wanneer er pigmenten worden toegevoegd, zullen deze minder snel zakken en beter verdeeld blijven. 

Dikke vloeibare epoxy

Deze heeft de hoogste viscositeit van de drie besproken epoxy’s. Deze is het beste te gebruiken wanneer je creatief aan de slag gaat met verschillende kleuren, maar je wilt niet dat deze kleuren combineren. Door de stroperige substantie komen de kleuren wél naast elkaar te liggen, maar mengen dus niet.

Wat is jouw eerste project?

Nu je iets meer weet over de verschillende diktes van epoxyhars kun je beter bepalen waar je als eerste mee aan de slag gaat. Ga jij onderzetters maken voor het hele gezin of ga je samen met je beste vriendinnen sieraden maken met epoxy? Ken jij iemand die al heel lang wilt starten met het maken van zijn of haar eigen resin art? Er zijn ook starterspakketten die je cadeau kunt doen of neem samen deel aan een cursus!