Je ziet steeds vaker vloerverwarming. Het heeft dan ook genoeg voordelen en het is dus niet zo gek dat vloerverwarming zo populair is. In veel nieuwbouwhuizen wordt het aangelegd en bij grote verbouwingen komt het vaak aan bod.

Voordelen van een vloerverwarming

Energiebesparend

Vloerverwarming verbruikt minder energie dan radiatoren om de ruimte op te warmen. De temperaturen van het water van vloerverwarming is namelijk een stuk lager dan het water dat door radiatoren stroomt. De verarmingsketel hoeft dus minder hard te werken.

Vloerverwarming kan een ruimte al opwarmen met water van 50 graden Celsius terwijl radiatoren 90 graden Celsius nodig hebben. Een groot verschil.

Verwarming niet zichtbaar

Veel mensen vinden radiatoren niet een mooi gezicht. Radiatoren van vroeger waarom dan ook niet erg mooi. Vloerverwarming is niet te zien aangezien het onder de vloeren ligt. Een groot voordeel voor sommige mensen.

Gelijkmatige opwarming

Vloerwarming ligt onder de vloer middels buizen. De hele vloer wordt zo opgewarmd terwijl radiatoren op bepaalde punten verwarmen. Hierdoor zijn delen in de ruimte warmer dan andere delen. Een nadeel van vloerverwarming is dat de ruimte vrij traag wordt opgewarmd. Dit komt door de lage temperatuur van het water door de buizen. Wat je vaak ziet is dat men altijd de vloerverwarming aan laat staan. Hierdoor hoef je niet te wachten voordat de ruimte is opgewarmd. Je zou denken dat dit vloerverwarmingen minder zuinig maakt maar dat is niet het geval. Door de temperatuur constant te houden hoeft het systeem niet hard te werken.

Beperkte vloermogelijkheden

Een ander nadeel van vloerverwarming is dat de vloer de warmte goed moet kunnen verwerken. Sommige vloeren houden de warmte tegen waardoor de vloerverwarming niet goed tot zijn recht komt. De ruimte wordt zo niet goed verwarmt waardoor je alleen maar meer gaat stoken wat weer slecht is voor het milieu. Er zijn genoeg vloeren die goed werken met vloerverwarming maar let hier goed op.

Voordelen van een radiator

Vloerverwarming heeft een hoop voordelen maar er zijn ook redenen om voor een mooie radiator te kiezen.

Een stuk goedkoper

Vloerverwarming is best prijzig om aan te leggen. Dit doe je ook niet zomaar. Dit doe je eigenlijk enkel bij een grote verbouwing. Je moet namelijk ook een compleet nieuwe vloer leggen. Radiatoren daarentegen zijn eenvoudig te vervangen. Het is een kwestie van loskoppelen, nieuwe radiatoren kopen en installeren.

Designradiatoren; een mooie accessoire in je interieur

Designradiatoren worden steeds mooier waardoor ze perfect passen in je interieur. Ze zijn in diverse kleuren en stijlen te verkrijgen. Zo zijn er stijlvolle radiatoren te verkrijgen in zwart of antraciet wanneer je van donkere kleuren houdt. Deze passen erg goed in een moderne of industriële stijl.