Het zal je wellicht niet onbekend zijn, dat de cv-ketel in huis regelmatig moet worden onderhouden. Bij het onderhoud aan de cv-ketel controleert een loodgieter of er sprake is van slijtage aan onderdelen. Waar nodig zullen deze onderdelen vervolgens vervangen worden om storingen in de cv-ketel te kunnen voorkomen. Ook wordt er bij het onderhoud aan de cv-ketel gekeken naar de waterdruk. Mocht de druk te laag worden, dan kan dit ten koste gaan van het rendement van de cv-ketel. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Tip: kijk eens in de handleiding van je cv-ketel, hoe je bij je eigen cv-ketel kunt controleren of de druk op de leidingen nog hoog genoeg is. Meer informatie hierover vind je op een loodgieter website.

Noodzaak van het bijvullen van de cv-ketel

Het bijvullen van de cv-ketel is noodzakelijk om het rendement hiervan te optimaliseren. Op het moment dat de druk daalt, betekent dit vaak dat er lucht in de leidingen zit. Lucht in de leidingen zorgt ervoor, dat warmte veel minder efficiënt kan worden vervoerd naar de radiatoren in huis. Dit betekent dat het rendement afneemt en je onnodig veel energie verbruikt voor het verwarmen van je woning. Het bijvullen van de cv-ketel is geen lastige klus en zou je eventueel zelf kunnen doen, als je merkt dat de druk op de leidingen te laag wordt.

Moment om de cv-ketel bij te vullen

De cv-ketel moet worden bijgevuld, wanneer de druk op de leidingen lager dan 1,5 bar is. Het is normaal om de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Op de cv-ketel vind je vaak een handige manometer, waarop aangegeven wordt hoe hoog de waterdruk is. Kijk eens op internet naar instructievideo’s en stappenplannen, waarin wordt uitgelegd hoe de cv-ketel zelf kan worden bijgevuld.