De trend in raamdecoratie voor 2022 is ongetwijfeld het plissegordijn. Dit type raamdecoratie wordt ook wel honingraatgordijin genoemd. Bij elektrische plissegordijnen profiteer je van nog meer voordelen, die zullen we op deze pagina wat nader toelichten. Ook leggen we uit hoe je raamdecoratie kunt integreren met andere smart home toepassingen.

Wat is een plissegordijn?

Een plissegordijn is een soort vouwgordijn maar dan met een andere ophanging. Hierdoor is er nauwelijks meer speling tussen boven, beneden, links en rechts. Daarnaast kun je plissegordijnen niet alleen onder openen maar ook boven zodat je meer controle hebt over invallend licht en privacy.

Enkele voordelen die we noemen op deze pagina zijn alleen mogelijk met elektrische plissegordijnen. Dit zijn ‘slimme’ gordijnen die je op afstand kunt bedienen, je kunt ook voorkeuze programma’s samenstellen. Enkele voordelen zijn ook van toepassing op handmatig bedienbare gordijnen, toch profiteer je met de elektrische versie optimaal van jouw nieuwe plissegordijnen.

1. Bijzonder design

Als je rolgordijnen iets te kaal vindt maar vouwgordijnen weer te druk dan levert het plissegordijn de ideale balans tussen deze twee uitersten. De weerkaatsing van licht is vanwege de strakke plooien bijzonder om te zien, zowel in verduisterende als lichtdoorlatende uitvoering. De keuze van materiaal, kleur en doorzichtigheid bepaalt de sfeer in de ruimte. Zo kun je door de gehele woning een uniforme stijl creëren met toch een unieke uitstraling per kamer.

2. Koeler in de zomer

Hoewel zonwering aan de buitenzijde van de gevel optimaal is, kun je wel degelijk de hitte in de zomer voor een groot deel buitensluiten met plissegordijnen. Het invallend zonlicht wordt voor een groot deel weerkaatst, afhankelijk van de zon kun je boven of beneden een deel van het gordijn openen. Zo heb je minder hitte maar toch lichtinval. In de huiskamer is een materiaal dat het licht deels doorlaat het meest in trek, in de slaapkamer wordt meestal gekozen voor een verduisterend materiaal.

3. Warmer in de winter

De thermische eigenschappen van plissegordijnen zijn ook van toepassing op koude winterdagen. Honingraatgordijnen met een dubbele laag stof hebben luchtkanalen met een isolerende werking. Zo blijft warmte in de ruimte binnengesloten. Het is geen vervanging van spouwmuurisolatie maar je maakt er de woning wel meer behaaglijk mee. Met name in huizen zonder HR++ glas of beter is het verschil van raamdecoratie zeker te merken op het energieverbruik en tocht in huis.

4. Ideaal voor smart home

Elektrische plissegordijnen zijn ideaal het hele jaar rond. In plaats van touwtjes bedien je de gordijnen met een afstandsbediening, een app of zelfs met je stem. Met Smart Home door Somfy kun je veel verder gaan dan een gordijn. Ten eerste kun je meerdere gordijnen in huis koppelen. Zo open of sluit je gordijnen door de woning met slechts één handeling. Je kunt de verlichting in huis laten inschakelen zodra de gordijnen sluiten. Stel een timer in of installeer sensoren en de raamdecoratie staat de hele dag door in de gewenste stand zonder zelf een knop in te drukken.

De voordelen van plissegordijnen met extra voordelen van elektrische plissegordijnen maakt dit type raamdecoratie tot de meest populaire optie van 2022.