Heb je nieuwe gordijnen gekocht of ben je van plan nieuwe raamdecoratie te kopen? Als je zelf de gordijnen wilt ophangen dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe je eenvoudig gordijnen kunt ophangen leggen we uit op deze pagina.

Kies de juiste gordijnen

Er zijn veel soorten gordijnen. Kies niet alleen wat je mooi vindt als raamdecoratie maar denk ook na over een praktische oplossing. Zo kun je plissegordijnen bevestigen op schuine vensters omdat ze ‘vast’ zitten aan een rails. Dat is met schuifgordijnen niet het geval. Bepaal dus per venster wat de mooiste én meest praktische keuze is, je hoeft niet in iedere kamer dezelfde gordijnen op te hangen.

Goed meten is het halve werk

Er kunnen veel verschillen zijn in het oppervlak van ramen en de wijze waarop kozijnen zijn gemaakt. Naast de afmetingen is de constructie niet altijd op de millimeter perfect. Meet daarom op meerdere punten en kies voor het smalste punt. Anders gaat het gordijn langs de randen schuren. Met schuifgordijnen moet je er rekening mee houden dat het materiaal na verloop van tijd wat kan uitzakken. Dit betekent dat je wat speling moet houden tussen het gordijn en de vensterbank als die aanwezig is. Daar heb je bij verticaal bewegende gordijnen minder last van omdat je in de hoogte kunt variëren.

De elektrische gordijnen van Somfy kun je op een voorkeurshoogte instellen. Bijvoorbeeld halverwege om de zon te weren met behoud van zicht naar buiten of helemaal op de vensterbank voor een complete verduistering. Dit kan met een enkele druk op de knop zonder handmatig de hoogte steeds opnieuw in te stellen.

Let op de mogelijkheden en restricties

Wat niet mogelijk is, is minstens zo belangrijk als wat wél mogelijk is. Een belangrijke beslissing die je moet nemen is ‘op de dag’ of ‘in de dag’. Dit is het verschil tussen gordijnen die over de kozijnen heen vallen en op het plafond worden gemonteerd en gordijnen die binnen de kozijnen worden opgehangen. Per woning kan de situatie anders zijn. Je wilt de gordijnen ophangen zodat ze de vensters netjes bedekken zonder tegen onderdelen aan te komen die uitsteken. Wat je het mooiste vindt is helaas niet altijd mogelijk.

Kies voor elektrische gordijnen

Staat de bank in de weg en kun je niet meer bij de koordjes om een gordijn te openen of sluiten? Daar is een heel eenvoudige oplossing voor; knip deze koordjes af! Maar hoe breng je dan de gordijnen in beweging? Hiervoor maak je gebruik van een Somfy motor die de gordijnen in beweging brengt. Dit systeem werkt met vrijwel ieder type raamdecoratie in iedere situatie. De motor wordt onzichtbaar weggewerkt en gevoed met een accu. Dit betekent dat er geen vaste stroomaansluiting nodig is, deze accu gaat maanden mee bij normaal gebruik. Als de batterij leeg is dan laad je deze snel weer op met de bijgeleverde lader die je aansluit op een stopcontact.

Als je niet precies weet hoe je gordijnen moet ophangen neem dan contact op met een Somfy dealer die niet alleen de aansturing kan leveren maar ook de gewenste gordijnen voor je kan ophangen.