De meeste mensen veranderen de stijl van hun tuin slechts eens in de zoveel jaar. Daardoor kan het lastig zijn om bij het veranderen van de stijl te bepalen wat voor soort tuin het beste bij je past. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tuinstijlen, zodat je inspiratie op kunt doen en op die manier een keuze kunt maken voor de stijl die het beste bij je past.

Lees je dit artikel om inspiratie op te doen voor de aanleg van een bedrijfstuin? Ons advies is dan om een afspraak met een hoveniersbedrijf te maken die ervaring heeft met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van bedrijfstuinen. Een tuin voor bedrijven vraagt namelijk om een andere aanpak en stijl dan een particuliere tuin. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan deze webpagina van Aardoom Hoveniers over bedrijfstuinen.

Kindvriendelijke tuinen

Omdat veel mensen in Nederland een of meerdere kinderen hebben, is een kindvriendelijke tuin een van de meest populaire tuinstijlen. Het belangrijkste van een tuin die is afgestemd op kinderen, is dat er op een veilige manier gespeeld kan worden. Dat betekent dat er geen scherpe hekwerken zijn, er zo min mogelijk grond wordt betegeld, zodat de aarde de klap van valpartijen kan absorberen en er geen waterpartijen in de tuin aanwezig zijn, waarin jonge kinderen kunnen verdrinken. Ook is het van belang dat de beplanting tegen een stootje kan, zodat een voetbal of een valpartijen niet gelijk het einde van een plant of struik betekent.

Diervriendelijke tuinen

Veel Nederlanders hebben een kat of hond als huisdier. Voor wat betreft de tuin is het dan belangrijk dat de beplanting niet schadelijk kan zijn voor de dieren. Huisdieren kunnen sommige plantensoorten namelijk niet verdragen. Ook zijn schaduwrijke plekken van belang, zodat honden en katten op warme dagen verkoeling kunnen zoeken. Daarnaast moet de beplanting, net zoals bij een kindvriendelijke tuin, tegen een stootje kunnen. Naast huisdieren zijn diervriendelijke tuinen ook ingericht om wilde dieren aan te trekken.

Denk aan egels en vogels. Deze dieren kun je naar je tuin te lokken met bijvoorbeeld bessenstruiken en door je tuin niet te strak bij te houden. Zo vinden egels het bijvoorbeeld heerlijk om zich tussen losse bladeren te nestelen. Bovendien is niet alleen leuk om een egels in je tuin te hebben, ze bewijzen je ook een wederdienst door bijvoorbeeld slakken op te eten.

Landelijke tuinen

Een landelijke tuin is, zoals de naam al doet vermoeden, ingericht als een landschap. Denk aan elementen zoals een grasveld, een stijlvolle heg, een vijver en een aantal mooie struiken. Kortom, met een landelijke tuin creëer je een stukje natuur dat van jou is en waar jij en je andere huisgenoten heerlijk kunnen ontspannen en spelen.

Ecologische tuinen

Het idee achter een ecologische tuin, is dat de tuin ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunt leven. Daardoor past bijvoorbeeld een moestuin perfect in deze tijdstijl. Maar ook een regenton mag niet ontbreken, zodat je de beplanting water kunt geven zonder dat je daarbij kraanwater hoeft te gebruiken. Een ecologische tuin bevat verder diverse fruitbomen, bessenstruiken en kruidenplanten.

Bij het onderhoud van de ecologische tuin, kun je ook gebruik maken van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van plekjes waarop egels dol zijn en waar bijen en lieveheersbeestjes op afkomen. Door de juiste dieren naar je tuin toe te lokken, zal je ervaren dat de tuin zichzelf beter in balans kan houden en de kans op bijvoorbeeld een luizen- en of slakkenplaag zeer klein is.

Moderne tuinen

Een moderne tuin is bedoelt om vooral te kunnen genieten en weinig tijd kwijt te zijn aan onderhoudswerkzaamheden. Dat gegeven zie je in alles terug. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudsvriendelijke beplanting, kunstgras, erfafscheidingen zoals schuttingen of stenen muurtjes en vlonders. De kanttekening van de moderne tuin, is dat er vaak veel grondoppervlak betegeld is. Daardoor kan de afvoer van hemelwater een probleem worden. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende stukken in je tuin niet betegeld worden, zodat je tuin bij een hevige regenbui niet direct blank staat.

Een tuinstijl laten ontwerpen

Nu je over een aantal populaire tuinstijlen hebt kunnen lezen, is de volgende stap het ontwerpen van de tuin. Onderschat deze klus niet, het is niet voor niets dat er gespecialiseerde hoveniersbedrijven zijn die het maken van een tuinontwerp voor je uit handen kunnen nemen.

Door de enorme hoeveelheid vakkennis die in dergelijke bedrijven aanwezig is, kun je er op vertrouwen dat je tuin straks aan al je wensen voldoet en je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan. Kortom, het loont om je te oriënteren op de verschillende soorten tuinstijlen, maar het uitwerken van het tuinontwerp en het aanleggen van de tuin kun je in de meeste gevallen het beste overlaten aan een gespecialiseerd hoveniersbedrijf. Een tuin kost immers veel geld, dus is het een fijne gedachte als je dan weet dat het eindresultaat naar je zin gaat zijn.