Als je een beestje in je huis ziet vliegen, raak je al snel in paniek. Je ziet niet gelijk wat voor insect het is en bent bang om te worden gestoken. Daarom is het handig om te weten welke insecten steken en welke niet.

Bijen

De meest voorkomende vliegende insecten zijn bijen, wespen en muggen. We beginnen met bijen. Bijen kunnen steken, maar doen dit over het algemeen alleen als het bijenvolk bedreigd wordt. Dit gevoel hebben ze als je bijvoorbeeld in de buurt van de woning van de bijen komt. Voordat er wordt gestoken, zoemen ze eerst dreigend om je heen. Als je in je tuin een bui ziet, zullen ze niet snel steken. Een bij gaat namelijk dood als hij steekt omdat de angel achterblijft in de huid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je snel wordt gestoken door een bij. Bijen zijn over het algemeen niet agressief.

Wespen

Een ander verhaal zijn wespen. Westen komen vooral aan het einde van de zomer op eten en drinken af. Aangezien de angel van wespen niet achterblijft in de huid, kunnen wesper meerdere keren steken. Wespen zijn agressiever, kijk dus goed uit in de buurt van een wesp. Toch steekt de wesp meestal pas als ze zich bedreigd voelen en je bijvoorbeeld om je heen gaat slaan. Blijf daarom rustig als een wesp in de buurt komt. Je kunt een wesp van een bij onderscheiden door te kijken of het lijfje harig is. Bijen hebben harige lijfjes, wespen niet. Ook hebben wespen een smalle taille. Bijen zijn wat dikker. Een grappig weetje is dat van de wespen alleen de vrouwtjes steken.

Muggen

Je hebt de grootste kans om te worden gestoken door een mug. Muggen slaan vooral ‘s nachts toe, dan is de kans natuurlijk het grootst dat ze niet worden weggeslagen door de slachtoffers. Het grappige is dat muggen helemaal niet steken, muggen bijten. Ze prikken met een soort bijt apparaatje door de huid heen en vervolgens wordt het bloed opgezogen door een buisje. Ook bij muggen is het zo dat alleen de vrouwtjes bijten. Muggen zijn namelijk officieel vegetariër en leven van plantensap. Pas als een vrouwtje bevrucht is, gaat ze op zoek naar bloed. Voor de ontwikkeling van de eitjes is namelijk bloed nodig van zoogdieren of mensen. Mannetjes zuigen alleen plantensap op.

Wil jij voorkomen dat deze vliegende insecten je huis in vliegen? Investeer dan in goede vliegenramen. Voor een kwalitatief goed vliegenraam kun je terecht op Vliegenraamtotaal.be.