Verbouwen of verhuizen? Het is een vraag waar vele mensen voor komen te staan. Er is niet voor niets een televisieprogramma over gemaakt. Het kan zo zijn dat je een prima huis hebt, maar dat je behoefte hebt aan iets anders. Je twijfelt omdat de buurt wel erg fijn is. Je bent er net aan gewend. Wat is dan wijsheid? Er zijn een paar dingen die je jezelf af moet vragen.


Wat wil je?

Zet op een rijtje wat je precieze wensen zijn. Wat wil je bereiken? De ene wens is groter dan de andere. Er is een groot verschil tussen de wens om een kookeiland te hebben en de wens om een weiland in je achtertuin te hebben. Sommige dingen zijn makkelijk te realiseren, andere klussen kosten veel meer moeite en geld. Denk er goed over na of je bijvoorbeeld echt op een andere plek wil wonen of dat een verbouwing goed te doen is. Breng je wensen en die van de mensen met wie je samenwoont in kaart en bekijk alle opties. Luister goed naar je gevoel. Als je eigenlijk niet weg wil, kijk dan wat je allemaal kunt bereiken met een verbouwing.


Wat heb je te besteden?

Ook niet onbelangrijk is het budget dat je hebt. Kun je een verbouwing betalen? Of is het slimmer om in je huidige financiële situatie een tweede hypotheek af te sluiten? Misschien is het juist wel erg voordelig om op dit moment je huis te verkopen. Bespreek dit eventueel met een deskundige. Kijk ook goed naar wat je aan kunt. Natuurlijk is een verhuizing enorm veel werk, maar onderschat een verbouwing ook absoluut niet. Een verbouwing kost altijd meer geld en tijd dan dat je van tevoren inschat. Houd ook rekening met eventuele kinderen. Ben je in staat om je huis te verbouwen kijkend naar je huidige woonsituatie? Of wil je je kinderen wel weghalen uit hun vertrouwde buurt? Dit zijn allemaal factoren die meespelen.


Wat levert het op?

Wat wil je dat dit je oplevert? Als je eigenlijk tevreden bent met je buurt maar een keer een andere stijl wil, dan is verbouwen de beste optie. Alles valt te veranderen aan een huis, behalve de buurt. Als je meer ruimte wil, is het een optie om een serre of aanbouw te laten plaatsen. Dit kun je laten doen door Rudy Vermeeren. Iets dat minder slim is om te doen, is verbouwen om hierna te verkopen. De kans dat je het volledige bedrag van je verbouwing terugverdient is erg klein. Verbouw vooral voor jezelf. Dan kun je later altijd nog kijken of je er meer uit kunt halen bij een eventuele verkoop.