Het is heerlijk om een eigen zwembad te hebben. Er is niets lekkerder dan na een harde dag werken lekker af te koelen. De meeste zwembaden zijn afgewerkt met een laag zwembadfolie. Of dat nou gewone folie, gewapende folie of een zwembad liner is. Afhankelijk van het type folie, kan de folie makkelijk beschadigd worden. Of dat nou komt door een normale slijtage of door een steentje. Je zwembadliner repareren kan je bij kleinere beschadigingen vaak prima zelf doen, bij grotere of meerdere beschadigingen is het vaak beter om de zwembadliner te vervangen. Wij vertellen er nog wat meer over. 

Een reparatieset gebruiken

Je kan het repareren van zwembadfolie of liner vergelijken met het repareren van een fietsband. Door middel van een reparatiesetje kan dus klus heel snel gedaan zijn. Let er wel goed op welk setje je pakt. Één van de meest gebruikte setjes zijn de setjes met een zelfklevende olie. Deze plakken het beste als je zelf de ondergrond 100% vuil- en vetvrij maakt. Daarna moet je de folie op maat knippen en deze over de beschadiging heen plakken. Op de set staat dan een bepaald aantal uren dat je de olie of lijm moet laten uitharden, meestal is dit ongeveer 2 hele dagen. Het is niet altijd nodig om al het water uit het zwembad te laten lopen, je hebt namelijk reparatie setjes die je ook kunt gebruiken voor reparaties onder water. Deze kun je als volgt aanbrengen:

  • Maak de plek die beschadigt is onder water grondig schoon door er met een doek overheen te wrijven.
  • Knip de folie op maat en zorg ervoor dat deze groot genoeg is dat het minimaal 5 cm rondom de beschadiging alles afdekt, plak deze er dan overheen.
  • Zet alle pompen en filterinstallaties uit, het water moet gedurende 48 uur uit staan om de kit de kans te geven om hard te worden. Na 48 is het opgedroogd en dan zorgt de druk van het water ook dat het niet meer los komt. 

Zwembad Liner vervangen

Je kan bij een zwembadliner wel kleine gaatjes blijven plakken, maar beter wordt de liner er niet van. Zeker als de liner al redelijk wat jaren oud is, is het gewoon beter om deze te laten vervangen. Hiervoor kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen, zij hebben de juist software en gereedschappen om dit snel en netjes te doen. Natuurlijk is dit een investering, maar hierdoor zul je weer jaren kunnen genieten van je zwembad.