kindvriendelijk huiskindvriendelijk huis

Kinderen zijn voor veel mensen geweldig, vanaf de geboorte tot aan het moment dat ze het huis uit gaan. In de tussentijd wil je er natuurlijk ook thuis voor zorgen dat je kinderen het zo goed mogelijk naar hun zin hebben. Om van je huis een kindvriendelijk huis te maken moet er in de meeste huishoudens echter nog wel wat gebeuren. Twee dingen spelen daarbij een centrale rol, veiligheid en praktisch gemak. Je wil je kind in huis alles geven, maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid van kinderen. Ook wil je het praktisch houden, omdat de kans bestaat dat kinderen overal mee aan de haal gaan. 

Veiligheid

Voor jongere kinderen is het huis vaak een speelparadijs. De bank zien zij als een speeltoestel en de eettafel waarschijnlijk als klimrek. Het is daarom voor de ouders van groot belang om de veiligheid altijd in het oog te hebben. Denk daarbij aan het plaatsen van opzetplaatjes op stopcontacten en scherpe hoeken en randen voorkomen of beveiligen. Kinderen gaan spelenderwijs overal aanzitten, zo ook aan stopcontacten als ze die kans krijgen. Ook het weghouden van schoonmaakmiddelen en andere spullen die gevaarlijk zijn voor een kind is iets om rekening mee te houden. 

Praktisch gemak

Naast de veiligheid is ook het praktisch gemak een belangrijk onderdeel van een kindvriendelijk huis. Praktisch gemak geldt zowel voor de kinderen als de ouders. Voor de kinderen geldt dat zij de ruimte kunnen krijgen om comfortabel hun gang te gaan. Denk aan een fijn vloerkleed om op de kruipen en te spelen in plaats van een harde vloer. Voor de ouders kan het van belang zijn om meubels te kopen die van een materiaal gemaakt zijn dat tegen een vlekje kan. Een kind wil nogal eens knoeien met eten of drinken, en het zou zonde zijn als als dit ten koste gaat van de meubels.

Ongelukje

Hoe voorzichtig je ook bent met de kinderen, een ongeluk zit een klein hoekje. Met de loopfiets tegen de kast aan rijden waardoor er een deukje in komt, of het omgooien van een beker met drinken op die nieuwe bank. Mocht zo’n ongelukje gebeuren, kun je altijd kijken of de inboedelverzekering mogelijkheden biedt tot het verzachten van de schade. Is het niet je eigen kind maar een ander kind dat de schade veroorzaakt, bespreek dan met diens ouders of er op de aansprakelijkheidsverzekering een beroep gedaan kan worden. Vaak heeft een aansprakelijkheidsverzekering dekking om de schade aan andermans spullen de vergoeden. Een aansprakelijkheidsverzekering van Diks is altijd een goede keuze, daarmee zijn zulke ongelukjes vervelend, maar heeft het geen vervelende consequenties. 

Met de juiste blik op veiligheid en praktisch gemak kun je je kinderen heerlijk laten spelen in huis. Niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders.