De beukplant is een van de meeste voorkomende planten in de Nederlandse tuinen, ze worden heel veel gebruikt als haagplant om tuinen af te scheiden van elkaar of van de stoep/straat. De meeste voorkomende soort beukenhaag die geplant wordt is de Fagus Sylvatica, de bladeren van deze plant veranderen naarmate de seizoenen voorbij gaan regelmatig van kleur. Waar ze in de lente en de zomer mooi groen zijn, krijgen de bladeren in de herfst een intense bruine kleur, een kleur die zie in de winter ook behouden totdat de plant in het voorjaar weer jonge groene bladeren krijgt. Je hebt meerdere soorten beukplanten, welke er allemaal zijn kan je vinden op beukplanten.nl. In dit artikel vertellen we wat meer over welk onderhoud je allemaal moet plegen. 

Het bemesten

Omdat beukplanten dicht op elkaar gepland zijn onttrekken ze heel veel grondstoffen uit de grond, om deze reden is het ook belangrijk om de grond regelmatig te bemesten zodat de planten altijd genoeg grondstoffen hebben. Je kan dit doen door de grond met speciale meststof te bemesten, twee keer per jaar zou voldoende moeten zijn om de planten mooi en gezond te houden.

Het snoeien van de planten

Het wordt aangeraden om de beukenhaag minimaal 1 keer per jaar helemaal te snoeien, veel beukenhagen kunnen in 10 jaar een hoogte van 6 meter bereiken wanneer deze ongesnoeid blijven, om te voorkomen dat de planten helemaal uit de kluiten groeien moet je deze dus terugsnoeien. De beste maand om de haag te snoeien is juni, aangezien de groei al snel 10 cm kan bedragen. Mocht het gewenst zijn dan kan je in uiterlijk augustus nog een lichte snoeibeurt met een heggenschaar uitvoeren. Het is ook mogelijk om de plant heel ver terug te snoeien, dit wordt ook wel een verjongingssnoei genoemd. Hier is het de bedoeling dat de plant flink ingekort en/of teruggesnoeid wordt, je kan de plant hier zeker tot de helft inkorten. Let er hier wel bij op dat je niet te ver terug snoeit, aangezien de haag zich dan slecht of helemaal niet kan herstellen. Het beste moment om deze verjongingssnoei uit te voeren is het einde van de winter, dus februari of maart. Houdt er wel rekening mee dat de snoeibeurt even uitgesteld moet worden wanneer het nog vriest. Als je de beukenhaag helemaal hebt gesnoeid dan wordt het aangeraden om een laag compost of tuinaarde op de grond te leggen en deze even in te spitten, geef tijdens het uitlopen van de plant ook regelmatig water om het herstel te bevorderen.

Hagen-planten.nl