Door te werken met planten in bakken op het balkon kun je je uitzicht elk seizoen laten veranderen. Plantenbakken kun je makkelijk zelf vullen of je laat het doen door een expert. Hier geven we je alvast wat tips!

De basis

Kies voor een aantal grote bakken waarin je ook bladhoudende planten, groenblijvende struikjes of planten op stam zet. Deze blijven het hele jaar aantrekkelijk om te zien. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, daar kun je meteen van eten!

Voorjaar

In de lente wil je zo snel mogelijk iets bloeiends om naar te kijken. Ideaal zijn dan bloembollen! Deze poot je in het najaar tussen september en december. Sneeuwklokjes zijn de eerste bloeiers, deze kunnen al in januari hun witte bloemetjes laten zien. Kies ook voor een aantal vroege bloeiers als kerstroos (Helleborus) of leverbloempje (Hepatica).

Zomer

In de zomer is er veel meer keus omdat dan de meeste planten bloeien. Kies voor kleuren waar je blij van wordt! Maar ook een zomerbloeiende struik zoals hortensia kan prima in een plantenbak. Uitgebloeid zijn de bloemschermen ook nog aantrekkelijk om naar te kijken.

Najaar

Poot vanaf mei wat Dahlia knollen in potten. Deze zullen vanaf de zomer tot in de herfst zorgen voor prachtige bloemen! Deze combineren mooi met siergrassen. Deze bloeien vanaf de nazomer met halmen en kun je de hele winter laten staan; in het vroege voorjaar weer afknippen.

Winter

Zelfs voor de wintermaanden heb je kleine struikjes of planten die mooi zijn. Bijvoorbeeld winterheide (Erica) en kleine struikjes met kleurige bessen zoals bergthee (Gaultheria) of Skimmia.

Zo vul je de bakken

  1. Verzamel potten en bakken. Heb je nog niets, kijk dan eens naar polyester plantenbakken. Deze zijn vorstbestendig, lichtgewicht en door en door gekleurd.
  2. Maak gaten onderin de potten en bakken. Hierdoor kan te veel water weglopen.
  3. Vul een kwart van de pot met hydrokorrels. Deze kleikorrels zijn heel licht, waardoor de bak niet al te zwaar wordt, en ze nemen vocht op en geven dat ook weer af bij droogte.
  4. Zet de planten net zo hoog in de pot als ze in hun plastic containers stonden en vul op met potgrond. Druk de plant aan.
  5. Geef meteen water zodat de plant kan gaan wortelen in zijn nieuwe omgeving.
  6. Vergeet niet om regelmatig vloeibare plantenvoeding aan het gietwater toe te voegen.