Onder een keramisch parket wordt een vloer met houtlook tegels verstaan. De vloeren lijken door de mogelijkheid om houtnerven en knoesten na te maken, op een echte authentieke houten vloer. Het is dan ook niet vreemd dat dit type keramische parketvloeren in Nederland steeds meer verkocht wordt. Naast de fraaie, unieke look zijn er namelijk meer goede argumenten om voor dit type vloer te kiezen in plaats van een houten vloer. Zo is een keramische houtlook vloer uitstekend combineerbaar met een vloerverwarming. Keramiek werkt namelijk duurzaam en geleidt warmte aanzienlijk beter dan hout doet. Ten tweede zijn keramische vloeren, mede door het grotere aanbod, steeds voordeliger geworden. Wat verder ook fijn is, is het feit dat keramische vloeren met houtlook relatief onderhoudsvriendelijk zijn. Ten slotte kun je met keramische tegels heel verrassend uit de hoek komen, bijvoorbeeld door deze te laten aanleggen in de keuken of in de doucheruimte!

Waarom keramische vloertegels onderhoudsvriendelijk zijn

Keramisch parket geldt als onderhoudsvriendelijk. Maar dat betekent niet dat goed en regelmatig onderhoud bij keramische vloeren niet nodig is. Maar het onderhoud valt gelukkig wel mee. Dit komt doordat keramische tegels opgebouwd zijn uit mineralen als klei en zand. Deze materialen worden samengeperst, waarna het materiaal enige tijd moet uitharden. Na het uitharden worden de tegels extreem verhit, waardoor de poriën perfect dichten. Het grote voordeel van deze sterke verhitting is dat zich geen vuil kan vormen in de tegel naden. Daardoor blijven keramische vloeren goed schoon en hygiënisch. Door deze positieve eigenschap van keramiek is het materiaal onderhoudsvriendelijk en het schoonmaken een fluitje van een cent. Het onderhoud bestaat feitelijk puur uit een stevige schoonmaakbeurt meteen na de oplevering. Dit is belangrijk om de vale cementwaas die na de aanleg te zien is, grondig te verwijderen. Daarna volstaat bijhouden, door elke week even de stofzuiger over de vloer te halen en met een reinigingsmiddel eens per week de vloer te dweilen.

Tips voor onderhoud van een keramische parketvloer

Hoe simpel het onderhoud van een keramische vloer ook is, een aantal zaken moet je wel in de gaten houden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Direct na de voltooiing van de vloer kun je de keramiek reinigen met een cementsluier verwijderingsmiddel. Dit middel is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Maar houd wel rekening met het feit dat keramiek van kalkhoudend natuursteen gevoelig kan zijn voor dit zurige middel. De verwijderaar verdunnen is hiervoor een goede oplossing, in een verhouding van 1:10.
  • De vloer kan hierna eens per week gestofzuigd en gedweild worden. Kies voor een neutraal schoonmaakmiddel – zonder zeep of olie -, zoals een dweilwas voor keramische vloeren. Hierna is de vloer boenen met een doek verstandig, om de keramiek te laten glanzen.