Hoe schoon je huis ook is, het is waarschijnlijk nog steeds een beetje stoffig. Stof is niet alleen vervelend, maar ook behoorlijk vies. Want de deeltjes waaruit stof bestaat, zijn veelal afkomstig van vuil, pollen, schimmelsporen, dode huidcellen, haar plus textielvezels, en verontreinigende deeltjes in de lucht.

Voor mensen die aan astma, allergieën of andere ademhalingsproblemen lijden, is het vooral belangrijk om te leren hoe ze zich van de stof in de lucht kunnen ontdoen. Omdat dit hun gezondheid en levenskwaliteit behoorlijk kan verbeteren.

Eén van de beste manieren om direct al vuil bij de buitendeuren tegen te houden en ook veel minder vaak schoon te maken, is door van onze slimme tips gebruik te maken.

1. Houd het stof buiten

Onderschat zeker de werking van een goede deurmat niet. Omdat het meeste stof van buiten naar binnen komt, is een goede verdediging hiertegen je beste aanval. Houd tijdens het pollenseizoen jouw ramen en deuren ook zeker zo veel mogelijk gesloten en voer binnen een schoenen verbod in.

Een droogloopmat op maat helpt perfect om het vuil vast te houden voordat het zonder meer je drempel kan overschrijden. Dus om het vuil van buiten echt op afstand te houden, moet je er bij elke ingang van jouw huis zeker één aan de buiten- en/of binnenkant hebben.

2. Laat de schoenen bij de deur staan

We vertellen jou hier niet direct dat je als een sokkenpolitie moet optreden die elke gast in de gaten moet houden die je huis binnenkomt. Maar deze regel stelt jouw gezin wel in staat om het binnengedrongen vuil uit je woonkamer te houden.

3. Geef je huisdier buitenshuis een schoonmaakbeurt

Houd een oude handdoek of zachte borstel bij de achterdeur paraat om de klauwen en poten van je huisdieren af te kunnen vegen en drogen voordat ze binnenkomen. Deurmatten aan weerszijden van een kattenluik kunnen hier ook aan meehelpen. Borstel je huisdieren daarnaast (indien mogelijk) ook vaak buitenshuis om zo een overtollige vacht te onderdrukken.

4. Laat de afzuigventilator van je keuken tijdens het koken draaien

Zet vooral tijdens het braden of sauteren je afzuiger aan. Want dit helpt voortreffelijk de vetdeeltjes op te vangen en voorkomt zo ook dat ze zich op oppervlakken nestelen.

5. Leeg je stofzuiger buiten je woning

Als je eenmaal al het vuil hebt opgezogen dat in je huis terecht is gekomen, zorg er dan voor dat je dit voorgoed buiten je woning weggooit. Want deze stofdeeltjes kunnen makkelijk terug in de binnenlucht reizen als je de stofzuiger binnenshuis leegt.

Gebruik bovendien een stofzuiger met een HEPA filter. Want een stofzuiger met een HEPA luchtfilter vangt al het stof en andere allergenen veilig in de machine zelf op en voorkomt zo direct al dat deze weer in de lucht vrijkomen.

6. Verschoon je beddengoed regelmatig

Jouw bed is, tussen de stofvezels van jouw beddengoed en de huiddeeltjes van je lichaam, in feite een stof genererende machine. Houd je lakens en ander beddengoed daarom zo schoon mogelijk door ze wekelijks te wassen.

Was je kussens (jazeker, ze kunnen in de wasmachine!), dekbed en matrasbeschermers het liefst minstens één keer per maand, of anders eventueel om de maand. Om deze zo ook lekker schoon te houden.

7. Pak los papier en textiel aan

Losse vezels van textiel en papier zijn veel voorkomende vijanden als jij graag het stof in jouw huis wilt verminderen. Vermijd het daarom zoveel mogelijk om kleding door de kamer heen te slingeren en berg ongebruikte kleding of beddengoed direct op. Recycle ook regelmatig al je tijdschriften, kranten en kartonnen dozen. Of beter nog, verzamel ze enkel buiten als je daarvoor de ruimte hebt.

Zo kunnen we concluderend stellen dat de enige vijand van een schoon huis stof is. Het voelt af en toe soms zelfs alsof, dat ondanks wat jij er ook tegen doet of hoe vaak je ook schoonmaakt, er altijd wel een laagje stof ergens in jouw huis op de loer ligt.

Stof is dan ook slechts een veelvoorkomend bijproduct van het dagelijks leven. Maar het goede nieuws dat wij hier voor jou hebben, is dat het met de bovenstaande slimme acties zeker beter te voorkomen is!