Yes! Tijd voor een nieuwe vloer. Of je de oude vloer nu zat bent of een cascowoning hebt gekocht, een nieuwe vloer uitzoeken kan best een ding zijn. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Moet je nu gaan voor laminaat, een houten vloer of juist tegels? En wat is het verschil tussen een laminaat vloer en een PVC vloer? In deze blog leggen we je de basis uit.

Laminaat vloeren

Laminaat vloeren bestaan uit een aantal lagen die op elkaar gelijmd zijn. De bovenste laag en dus de laag waar je op loopt, is gemaakt van kunststof. Meestal wordt gekozen voor melaminekunststof en aluminiumoxide, waardoor de toplaag niet te snel slijt en de laminaat vloer zijn kleur langer behoudt. Onder deze toplaag zit een laag bedrukt papier. Dit is de laag die kleur en uitstraling geeft aan de laminaatvloer en wordt ook wel de decorlaag genoemd. Onder de decorlaag zit de dikste laag van het laminaat, namelijk een laag van houtvezels. Deze laag houtvezels bestaat uit High Density Fibreboard (HDF) of Medium Density Fibreboard (MDF). De onderste laag, de laag die op de ondervloer ligt, is gemaakt van melaminekunststof en beschermt de vloer van onderaf tegen vocht en zorgt voor stabiliteit.

Voor de meeste laminaatsoorten betaal je tussen de €10 en €20 per vierkante meter. Dit maakt dat laminaat een vrij goedkope vloersoort is, in vergelijking met bijvoorbeeld PVC of tegels. Je kunt de kosten echter zo gek maken als je zelf wilt. Een laminaat vloer gelegd in rechte planken is vaak voordeliger dan een vloer in visgraatpatroon. Bij rechte planken is er minimaal snijverlies, waardoor er minder materiaal aangeschaft hoeft te worden.

Nagenoeg alle laminaat soorten kunnen op vloerverwarming worden gelegd, mits er een goede ondervloer onder wordt gelegd.

PVC vloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof, en bestaan uit meerdere lagen: de rug, de filmlaag of decorlaag en de toplaag. De rug van een PVC vloer is de basis en de laag die op de ondervloer wordt gelegd. Deze laag wordt meestal gemaakt van puur PVC, wat de vloer meteen ontzettend stevig maakt. De decorlaag maakt de vloer mooi en kan elke kleur of tekening hebben die je maar wil. De toplaag zorgt ervoor dat de vloer krasbestendig en slijtvast is. Hierdoor gaat de vloer langer mee.

Er zijn verschillende soorten PVC vloeren, namelijk klik PVC en gelijmd PVC. Een gelijmde

PVC vloer wordt vastgelijmd aan de vloer, terwijl een klik PVC vloer los op de vloer wordt gelegd. De planken worden dan aan elkaar vastgeklikt. Wanneer een huis nog werkt, zoals in een nieuwbouwhuis, is een gelijmde vloer minder verstandig. Deze vloer kan namelijk slecht scheuren die ontstaan in de ondervloer opvangen en kan zelf dan ook scheuren of opbollen.

Een klik PVC vloer kost gemiddeld tussen de €20 en €55 per vierkante meter, terwijl een plak PVC vloer zo’n €20 tot €45 per vierkante meter kost.

Nagenoeg alle PVC vloeren kunnen op vloerverwarming worden gelegd, mits er een goede ondervloer onder wordt gelegd.

Welke moet ik dan kiezen?

Of je voor PVC of laminaat kiest, is afhankelijk van je budget en persoonlijke ervaring. Bekijk de verschillende vloeren en mogelijkheden eens in een showroom en laat je adviseren door een expert, bijvoorbeeld door één van de vakmensen van www.parketloods.nl.