Onze voorouders hadden niet de beschikking over kunstlicht. Duizenden jaren lang draaide de beschaving daardoor op natuurlijk licht, en veel religies aanbaden de zon zelfs als de bron van al het leven.

Het idee om alle voordelen van daglicht te bespreken zou vóór het einde van de 19e eeuw (toen de elektrische verlichting aan populariteit begon te winnen) bij niemand opgekomen zijn. Maar naarmate onze werk- en leefpatronen daarna alsmaar anders werden, betekent dit in onze moderne wereld dat we enorm van kunstlicht afhankelijk zijn geworden.

Waarom natuurlijk licht zo belangrijk is

Natuurlijk licht is van groot belang voor onze fysieke plus psychologische gezondheid, en onze algehele productiviteit. De blootstelling aan natuurlijk licht helpt ons lichaam immers vitamine D te produceren en verbetert onze circadiane ritmes en slaappatronen. Het helpt ons daarnaast te concentreren, stelt ons in staat meer gedaan te krijgen en maakt ons zelfs gelukkiger.

Ervoor zorgen dat we voldoende van deze essentiële hulpbron binnenkrijgen, is dus de sleutel tot ons fysieke en psychologische welzijn. Maar volgens onderzoek brengen we als mens nu veelal bijna 90% van ons leven binnenshuis door. Waardoor het moeilijk wordt om de voordelen van natuurlijk licht te ervaren. Dit omdat we er simpelweg niet genoeg van krijgen!

Gelukkig zijn de voordelen van natuurlijk licht nu goed onderzocht en gedocumenteerd. Zo zijn er ook voldoende redenen waarom we allemaal zo veel mogelijk toegang tot daglicht horen te krijgen. Uit een recentelijk onderzoek blijkt zelfs dat meer dan een kwart van de huiseigenaren bij renovaties een meer eigentijdse ruimte wil creëren met een overvloed aan natuurlijk licht.

Hoe meer natuurlijk licht in je huis of kantoor te integreren

Verlichting kan een huis of kantoorruimte maken of breken! Dus als je jouw interieur graag wat meer pit wil geven, concentreer je dan zeker op de natuurlijke verlichting. Want natuurlijk licht is een essentieel onderdeel van het interieurontwerp.

Het is een zeer belangrijk element om mee te spelen, vooral als de interieurs uit kleinere ruimtes bestaan. Door het gebrek aan natuurlijk licht kan een grotere ruimte zelfs klein en krap aanvoelen.

Als jij je echter afvraagt hoe je op een creatieve manier het beste meer natuurlijk licht aan je binnenruimte kunt toevoegen. Dan zijn hier 5 handige manieren om dat te doen:

01. Houd de muren wit

De eenvoudigste manier om natuurlijk licht in je huis te verwelkomen, is door de binnenmuren wit te houden. Want witte muren weerkaatsen het licht niet alleen prachtig en verdrijven de duisternis, maar zorgen er in tegenstelling tot donker getinte muren ook voor dat een kamer ruimer aanvoelt.

02. Installeer dakramen, lichtkoepels of een lichtstraat

Dakramen en lichtkoepels zijn een uiterst fraaie manier om het natuurlijke licht in je kamers te versterken. Het zijn in feite ramen aan het plafond die de algehele lichtstroom flink verbeteren. Je kunt bovendien één van de Bouw-Handel lichtstraten installeren om zo een uniek interieur te creëren die op een atrium lijkt. Iets waar de rijke Romeinen in een ver verleden ook al veel gebruik van maakten.

03. Maak gebruik van spiegels

Spiegels zijn een andere uitstekende manier om de natuurlijke lichtstroom in je huis te verbeteren. Want het reflecterende vermogen van spiegels versterkt immers het natuurlijke licht van buitenaf.

Voeg bijvoorbeeld een spiegel toe tegenover een klein raam en aanschouw direct hoe de hoeveelheid licht in de kamer verdubbelt. Deze reflecties laten de ruimte bovendien groter lijken en verhogen het aantal blije gezichten in de ruimte!

04. Hang transparante gordijnen op

Als je vindt dat jouw huis meer natuurlijk licht nodig heeft en dat de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenkomt niet in verhouding staat tot je ramen. Dan is het misschien de hoogste tijd om wat verbeteringen aan je huis aan te brengen.

Dit kan onder meer door te beginnen met het vervangen van je gordijnen! Transparante gordijnen zijn in dit geval ideaal om meer licht binnen te laten.

05. Zorg voor licht getinte vloeren

Omdat je vloeren zonder twijfel één van de grootste oppervlakken van het interieur van jouw huis in beslag neemt. Spelen deze natuurlijk ook een grote rol bij het groot of klein laten lijken van de aanwezige kamers.

Vloeren reflecteren ook licht. Zorg er daarom voor dat je lichte kleuren op jouw vloeren gebruikt. Zodat er reflecterende oppervlakken ontstaan waar het licht prima op weerkaatst.

Het creëren van een happy home

Zo kunnen we concluderen dat voldoende natuurlijk licht van cruciaal belang is om een huis helder en vrolijk aan te laten voelen. Of je nu een klein of groot interieur hebt, het binnenlaten van voldoende licht blijft essentieel. Want dit kan een aanzienlijk positief effect op iemands humeur hebben.

Ook al hadden onze voorouders niet veel mogelijkheden om het aanwezige zonlicht te reguleren. Wij als moderne mens kunnen dit gelukkig wel. De bovengenoemde manieren geven ons al veel opties om de natuurlijke lichtstroom binnenhuis te vergroten. Om zo met veel zonlicht een zeer happy home of office te creëren!