Een VvE heeft net zoals bijna alles zijn voordelen en zijn nadelen. MAar er zitten nogal wat vragen bij. Wat is een VvE? Waar is het goed voor? Waarom is een VvE verplicht? Dit zijn nog maar een paar vragen die in je opkomen en we gaan die allemaal voor je proberen te beantwoorden en je alles uit te leggen over een VvE.
Wat is een VvE?
Als je een appartement koopt wordt je automatisch lid van de vereniging van eigenaars. De VvE is verantwoordelijk voor al je rechten en plichten. Ook is de VvE verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw. Als een VvE slapend is en dus sommige dingen niet doet kan dat voor problemen zorgen.
Rechten en plichten van een VvE
Als je in een gebouw woont waar meerdere eigenaren zijn dan staat elke eigenaar apart ingeschreven bij het kadaster. Per locatie verschillende rechten en plichten en daarom moet je het document waar dat allemaal instaat goed doorkijken voordat je het appartement koopt. In dit document staat onder andere:
- De splitsingsakte: een omschrijving van het gebouw
- Het splitsingsreglement: hier staan de “spelregels” van de VvE
- Of je het appartement mag verhuren
- Informatie over gemeenschappelijke ruimte
Dit kan allemaal variëren per VvE en moet je dus goed doorlezen voordat je het koopt.
Slapende VvE
Een VvE kan ook slapend zijn en dit kan zorgen voor meerdere vervelende problemen. Een slapende VvE is eigen een VvE die bijvoorbeeld geen vergaderingen houdt of het gebouw niet bijhoudt. Daarbij is er meestal ook geen bestuur en/of voorzitter die deze dingen moet regelen. Je kunt hier gelukkig zat aan doen zelf door bijvoorbeeld zelf een vergadering te organiseren en het aan te kaarten. Zorg ervoor dat je bij die vergadering wel echt alles probeert duidelijk te maken en gelijk een nieuwe voorzitter aanwijst. Zo blijft het ook duidelijk in de toekomst en hoef je dat hele gebeuren niet opnieuw te doen. Ook kan je ervoor kiezen om het uit te besteden naar een externe partij. Als je dit doet moet je wel een goede professionele partij hebben die het al vaker hebben gedaan omdat je niet wilt dat de boel alsnog slecht geregeld wordt.