Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je nog nooit een verfkwast in je handen gehad, maar wil je wel graag zelf een muur verven? Dan kun je in dit artikel lezen hoe je dit het beste aan kunt pakken. Ook wanneer je al wel eens hebt geschilderd, maar nog even wilt weten hoe je dit ook al weer aan kunt pakken is dit artikel handig voor jou.

Bepaal je verfkleur met verfstaaltjes

Waarschijnlijk een open deur, maar we trappen ‘m toch maar even in. Als je gaat schilderen moet je van tevoren al weten welke kleur je op de muren wilt gaan smeren. Tegenwoordig hebben ze in bouwmarkten kleine verfstaaltjes. Je koopt dan een minimale hoeveelheid verf in die kleur, die je kunt uittesten. Zo ben je dus niet meteen de volle pond kwijt voor een liter verf en kun je toch kijken of de kleur aan jouw wensen voldoet. Ga je een verfstaaltje uitproberen, dan is het aan te raden om de kleur op verschillende plekken op de muur te testen. Lichtinval kan een kleur namelijk behoorlijk beïnvloeden. Zelfs zoveel dat je een kleur in de ene kamer prachtig vindt staan, terwijl je het in een andere kamer ineens niet mooi vindt passen. Goede merken verf zijn onder andere de huismerken van de bouwmarkt, Flexa verf en Sigma verf.

Meng de verf goed voordat je begint met schilderen

Je verf mengen is essentieel om de kleur gelijkmatig te krijgen. Gebruik hiervoor de houten mengstokjes die meegeleverd worden vanuit de bouwmarkt.

Gebruik voorstrijkmiddel

Bij een zuigende ondergrond heb je een voorstrijkmiddel nodig. Dit helpt de verf om beter te hechten aan de muur. Gebruik een kwast of verfroller om het voorstrijkmiddel gelijkmatig te verdelen over de muur en laat het 24 uur drogen. 

Giet de verf in een verfbak en breng aan met een kwast en roller

Nu je muur klaar is om geverfd te worden kan het echte werk beginnen! Giet de verf in een verfbak en gebruik een verfkwast om langs de afgeplakte randen van de muur te verven. hierna kun je de verfroller gebruiken om de muur te verven. Let op, want de verf kan kleurverschil hebben als deze nog nat is. Gebruik je bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Satin verf, en lijkt deze op sommige plekken donkerder? Dan kan dat komen doordat de verf nog nat is. Schilder deze delen daarom niet opnieuw, maar wacht tot de verf geheel opgedroogd is. Dikke kans dat je verf daarna overal precies dezelfde kleur heeft.