Meer dan ooit heb je nu de keus wat het interieur, en dan specifieker, de zitbank betreft. Laag, hoog, diep, met hoek, zonder armleuning, vaste kussens, metalen pootjes.. ongeveer alle denkbare mogelijkheden zijn verkrijgbaar en er is dus voor ieder wat wils. Maar meer keus betekent ook: een moeilijkere keus. Waar je moet in ieder geval aan denken wanneer je een nieuwe bank wilt kopen? De maat of grootte van de zitbank!

Hoeveel zitplekken wil je?

De grootte van de bank is natuurlijk erg belangrijk. Allereerst moet je er achter zien te komen wat je nu wilt. Ga je voor een 3-persoons bank of kies je toch voor een 2-persoons bank in combinatie met een fauteuil? En wordt dat 3-persoons bankstel dan een rechte bank, of toch een loungebank? Dat zijn al meteen lastige keuzes!

Gepast?

Tegelijkertijd moet je niet alleen nagaan wat je nu precies wilt of hoeveel zitplaatsen je toch echt ‘nodig’ hebt, maar moet je ook kijken of het staat en past in de kuiskamer. Je moet natuurlijk nog wel genoeg ruimte overhouden voor je kast, tafel(s) en stoelen. In het algemeen is het goed om eerder te veel dan te weinig ruimte in te calculeren. Lege ruimte kun je gemakkelijk opvullen met een lamp of tafeltje, maar als je een te grote bank gekocht hebt, kun je er moeilijk een stuk vanaf zagen!

Kan de bank naar binnen?

Een derde check wat de maat of grootte betreft is of de bank wel door je deur of trappengat kan. Meubelboer.nl, een webshop in banken, herkent dit: “Het komt heel soms voor dat een lange loungebank niet door het trappengat past. Dit zien we bijvoorbeeld wel eens bij klanten die op 3 hoog in Amsterdam wonen”, aldus een medewerker. “Het knelpunt is dan veelal de draai bovenaan het trappengat. De bank moet in principe rechtop kunnen staan om de draai te maken, maar wanneer het plafond maar 2.20m hoog is, lukt dat niet. En dan kan de draai niet gemaakt worden.”

Als het trappengat niet lukt kan het vaak nog door het raam naar binnen. Het is in ieder geval goed om hier rekening mee te houden en het trappengat goed te bekijken. Als je twijfelt kun je misschien beter voor een kleinere bank gaan. Een bank van maximaal 2 meter breed gaat eigenlijk overal wel naar binnen.