Een boot is de droom van heel wat mensen. Dat hoeft ook niet te verbazen: met de boot varen geeft een wonderbaarlijk gevoel van vrijheid en is bovendien heerlijk ontspannend. En laten we eerlijk zijn: wie wilt zich nu niet kapitein laten noemen? Als leek kan de aankoop van een boot echter een lang en moeilijk proces zijn. Waar moet je op letten? Hoe weet je dat je een goede koop te pakken hebt? Hier zijn alvast enkele tips.

Welke boot is de juiste fit?

De ene boot is de andere niet en het spreekt voor zich dat er heel wat variabelen zijn die een invloed hebben op het type boot dat je zoekt. Jouw budget, jouw interesses en de locatie spelen bijvoorbeeld al een rol. Heb je een vaarbewijs nodig? Ga je zeilen of kies je toch voor een motorjacht? Het eerste dat je moet doen bij de zoektocht naar een boot is dan ook bepalen wat voor type boot je zoekt.

Gebruik een professional

Een boot kopen is niet iets dat je elke dag doet. Bovendien komt er heel wat papierwerk en nuance bij kijken. Zo is er een technische checklist om door te lopen en zijn er heel wat kanalen waarlangs je een boot aan kunt schaffen. Om zeker te zijn dat je alles correct doet en het hele proces correct verloopt is het geen slecht idee om de hulp van een botenmakelaar in te schakelen. Een bedrijf als Jachtmakelaardij Kappers regelt de meeste dingen bij de aankoop van een boot. Zo heb jij minder stress en ook minder administratie.

Controleer toch zelf ook eens

Van plan om een boot te kopen bij bijvoorbeeld Jachtmakelaardij Kappers? Dan nog valt het aan te raden om even zelf een kwaliteitscontrole uit te voeren. Onderzoek de motor op de kwaliteit van de olie, mogelijke lekkages en draaiuren. Ga na of de elektronica naar behoren werkt en misschien wel de belangrijkste tip bij de aankoop van een boot: ga ermee op proefvaart. Je weet immers op het zicht nooit echt hoe een boot aanvoelt in het water. Door een proefvaart te ondernemen controleer je deels de functie van de boot en onderwerp je bovendien jouw gevoel erbij aan een kwaliteitscontrole!