Het is helemaal geen gek idee om maatregelen te treffen voor wanneer er brand uitbreekt in huis. Snel kunnen handelen in geval van brand is namelijk essentieel om grote schade te voorkomen. Het kan zelfs levensreddend zijn, brand en ook rookontwikkeling in huizen is namelijk levensgevaarlijk.

Het begint bij het snel ontdekken van een brandje

Vaak is een beginnend brandje nog prima door onszelf te blussen waardoor erger voorkomen kan worden. Maar dan moeten we er wel snel bij zijn. Door het plaatsen van brand- en rookmelders weten we snel wanneer er ergens in huis iets mis gaat. Rookmelders slaan namelijk al in een heel vroeg stadium alarm, zodat er ingegrepen kan worden. Daarnaast word je gewekt door een brandmelder, mocht er in de nacht brand uitbreken.

Is een rookmelder geen optie, bijvoorbeeld doordat er wel eens onschuldig rook vrijkomt in de keuken of garage? Dan is het altijd nog een optie om alternatieven zoals een hittemelder te overwegen. Deze reageert niet op rook, maar gaat af wanneer de temperatuur in een ruimte hoog oploopt.

Blusmiddelen

Er zijn verschillende blusmiddelen verkrijgbaar die grote schade door brand in huis kunnen voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een blusdeken binnen handbereik te hebben in de buurt van het gasfornuis. Doordat vlam in de pan meestal snel geconstateerd wordt, kan een blusdeken hier veel schade voorkomen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende soorten en maten brandblussers verkrijgbaar. Voor thuisgebruik zijn schuimblussers over het algemeen heel geschikt. Een formaat 6 liter is een goede keuze. Meerdere kleine formaten op verschillende plekken in huis is ook een optie, bijvoorbeeld 2 van 3 liter. Wanneer een brand zich snel ontwikkeld werken huis-tuin-en-keuken brandblusmiddelen niet meer. Ga dan ook niet aan de slag met blusdekens of brandblussers maar zorg dat iedereen zo snel mogelijk buiten is. Misschien kun je uit de buurt blijven van de brand, maar rookontwikkeling vormt ook een serieus gevaar.

Zorg voor snelle vluchtroutes

Wanneer een brand zich snel ontwikkelt is het noodzakelijk om zo snel mogelijk naar buiten te kunnen komen. Zorg daarom dat deuren er geen obstakels in huis staan die deuren lastig bereikbaar maken. Houd er ook rekening mee dat bepaalde routes door brand niet meer toegankelijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het huis ook via ramen op de bovenverdieping verlaten kan worden.