De full HD beamer is aan een flinke opmars bezig. Waar mensen vroeger vooral beamers gebruikten in presentatieruimtes en kantines, heeft de beamer inmiddels ook de weg naar de huiskamer gevonden. Natuurlijk heeft de ontwikkeling van de televisie ook niet stilgestaan dus dan rijst de vraag: ‘koop ik een full HD beamer of een televisie?’

 

Full HD beamer versus televisie

Om een goede afweging te maken voor jouw nieuwe home entertainment system is het handig om te weten wat de voordelen van een beamer zijn ten opzichte van een tv. De grootste voordelen van een full HD beamer zijn:

  • Enorme beeldschermprojectie zonder dat je een permanent scherm aan de muur hebt
  • Bij grote projectie verbruikt een beamer meestal minder energie dan een televisie met een vergelijkbaar scherm
  • Je hebt vanuit alle hoeken goed beeld omdat je geen opstaande randen hebt
  • De hogere pixelaantallen geven bij een full HD beamer een veel beter resultaat
  • Een beamer is compact en lichtgewicht waardoor je hem makkelijk meeneemt
  • De voordelen van een full HD beamer als home entertainment system zijn enorm, maar er zijn wel wat aandachtspunten om mee te nemen in je overweging.
  • Met welke beamer behaal je het beste resultaat? 

Wil je een full HD beamer thuis gebruiken als home cinema kies dan een beamer met lichtopbrengst van maximaal 3000 lumen. Meer dan dat en het licht wordt te fel voor de relatief kleine ruimte van je woonkamer of thuisbioscoop. Als je een beamer ook meer wilt nemen naar vrienden, op vakantie of een andere ruimte in huis, dan is een mini beamer ideaal. Deze beamers zijn lichtgewicht, vaak niet zwaarder dan 2 kg, produceren minder warmte en zijn vaak uitgerust met accu’s waardoor ze draadloos te gebruiken zijn. Deze beamers hebben over het algemeen wel een lagere lichtopbrengst wat ze minder geschikt maakt voor gebruik in grotere ruimtes.