Ga je een huis bezichtigen? Dat is natuurlijk hartstikke spannend. Het is heel belangrijk dat je goed voorbereid naar de bezichtiging gaat, de juiste vragen stelt, en goed rondkijkt. Zo haal je namelijk het maximale uit de bezichtiging. Kun je wel een aantal tips gebruiken? In deze blog vertellen we je een aantal dingen die je zeker moet doen tijdens een bezichtiging.

Goed voorbereiden

Als eerste is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de bezichtiging. Een bezichtiging kan namelijk best overweldigend zijn, en het is niet gek als je hierdoor wat vergeet. Maar het is natuurlijk zonde als je je achteraf bedenkt dat je niet alle vragen hebt kunnen stellen. Of als je belangrijke zaken over het hoofd hebt gezien. Schrijf dus zaken op waar je zeker aan wil denken. Ook is het slim om iemand mee te nemen naar de bezichtiging. Met zijn tweeën zie je nou eenmaal meer dan in je eentje. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je te laten vergezellen door de aankoopmakelaar. Deze is natuurlijk gespecialiseerd in bezichtigingen en kan je hier dan ook goed bij ondersteunen. Ben je op zoek naar een goede makelaar? Dan kun je terecht bij Van der Eijken Makelaardij. Zorg ervoor dat je afspreekt voor een bezichtiging als er nog daglicht is. Zo kun je eventuele gebreken goed zien en krijg je bovendien een goed beeld van de lichtinval.

Bekijk de binnenkant én de buitenkant

Neem de tijd om zowel de binnenkant als de buitenkant van de woning goed te bekijken. Bekijk alle ruimtes goed en bepaal of deze indeling bij je woonplannen past. Wees niet bang om eventuele inloopkasten of de zolder te bekijken. Alleen op deze manier kom je erachter of de woning helemaal naar je zin is. Luister bovendien naar je gevoel, het kopen van een huis is namelijk ook deels een gevoelskwestie. Natuurlijk moet alles naar wens zijn, maar ook de staat van het huis moet goed zijn. Controleer dus of de apparatuur zoals de geiser nog in goede staat is en of er geen gebreken zijn aan de woning. Denk hierbij onder andere aan het schilderwerk, kozijnen, ramen, deuren, vochtplekken, sloten en plinten. Ook de omgeving moet natuurlijk naar wens zijn. Zijn er genoeg winkels, scholen en andere voorzieningen in de buurt? Vergeet vooral niet om ook een kijkje te nemen in de omgeving van het huis.

Stel vragen

Vragen stellen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen tijdens een bezichtiging. Hier kun je namelijk ontzettend veel waardevolle informatie uit halen. Vraag bijvoorbeeld hoe lang het huis al te koop staat, hoe lang de verkoper er heeft gewoond, wat de oorzaken zijn van eventuele gebreken en hoe veel andere geïnteresseerden er zijn. Ook is het interessant om te weten waarom de woning wordt verkocht, hoe duur de maandlasten zijn en of de verkoper al een andere woning heeft gevonden. Jij stelt dus de vragen, en je hoeft niet veel los te laten over je eigen situatie of financiën. Geef dus niet te veel informatie over jezelf weg en laat je niet afleiden door praatjes van de verkoopmakelaar.