Nu het weer bijna kerst is kunnen we ons weer gaan voorbereiden op het versieren van onze huizen en tuinen. Buiten de standaard kerstbomen zijn er nog veel meer manieren om je huis aan de binnen- en buitenkant te decoreren.

Koppelbare kerstverlichting voor buiten

Gevels, schuttingen, balkons, alles kan je versieren met koppelbare kerstverlichting. Het voordeel hiervan is dat je deze kunt verlengen door middel van andere snoeren. Wel moet je goed opletten dat de adapter het aan kan, zo niet kun je daar gemakkelijk een sterkere voor in de plaats doen. Deze verlichting zijn er veel soorten kleuren, lengtes en verlichting.

Kersthuisjes

Wie kent ze niet, de hele miniatuur kerstdorpen die veel tuincentra’s hebben opgesteld. Er zijn in Nederland veel fervente verzamelaars die jaarlijks nieuwe kersthuisjes kopen.

Je hebt ontzettend veel keuzes in deze huisjes, van kleine knusse huisjes tot grote tavernes. Van scholen tot kerken, van stations tot winkels, zo kunnen wij nog wel even doorgaan, je kan er een heel dorp van maken. Buiten de gebouwen heb je nog veel meer in de collectie, je hebt bijvoorbeeld attracties (deze hebben een beweging, bijvoorbeeld een schaatsbaan), kraampjes, straatverlichting, figuurtjes, dieren, straten, treinen, auto’s, skiliften en nog veel meer.

Raam/vensterbank decoraties

Dit zie je ook heel veel, een versierde raam of vensterbank. Ook hierin heb je veel opties. Voor de ramen heb je bijvoorbeeld raamstickers die je erop kan plakken, hartstikke leuk voor kinderen! Deze stickers kan je dan weer opleuken met nepsneeuw. Wat je ook heel veel ziet zijn verlichte voorwerpen voor het raam, zoals een kerstkrans, verlichte ster, kerstslinger, guirlandes of ander kerstgroen.

Een kerststal

Een klassieker, de kerststal. Dit geeft een voorstelling van de geboorte van Jezus die volgens traditie in een stal geboren werd. Een kerststal kan nog steeds in veel huishoudens gevonden worden tijdens kerst. De kerststal is van origine ook al erg oud, in de zeventiende eeuw werd de kerststal in Nederland erg populair, terwijl het in Italië, Frankrijk en Duitsland al langer te vinden was. Zeker na de tweede wereldoorlog had bijna elk rooms-katholiek gezin in Nederland een kerststal staan tijdens kerst. Deze zijn vaak van generatie op generatie doorgegeven waardoor er nog heel veel antieke setjes zijn. Mensen zijn hier vaak heel zuinig op en worden na kerst weer voorzichtig ingepakt en opgeborgen.