Metselwerk mag dan misschien niet meteen de meest stijlvolle look lijken te geven voor een interieur, toch kan er heel wat mee gedaan worden. Metselwerk wordt vaak gezien als een louter functioneel onderdeel van een woning of pand: het biedt stevigheid, een zekere isolatie en duurzaamheid. Toch kan het ook gebruikt worden als bijdrage aan de look en feel van de woning – als je het tenminste juist aanpakt.

Metselwerk doen uitkomen in je interieur

Bij metselwerk denken we allemaal aan saaie, grijze bakstenen waar een dikke verflaag over moet komen. Niettemin kan je het op de volgende manieren deel doen uitmaken van je inrichting zelf:

1. Kies voor een industriële stijl

De beste manier om je bakstenen muur toch niet te doen afsteken tegen je inrichting is door te kiezen voor een industriële stijl. Deze wordt gekenmerkt door het gebruik van sobere patronen, eerder donkere kleuren en metalen en – je raadt het al – bakstenen elementen. Zo kan je de muur gewoon overschilderen met een eenvoudig kleur zoals grijs of zwart, waarna je er dan een aantal kadertjes of lampen aan hangt.

2. Bedek het metselwerk deels met cement

Een andere populaire oplossing om metselwerk deel te laten uitmaken van het interieur is door deze deels met cement te bedekken. Hoewel het op het eerste zicht nogal slordig en zelfs chaotisch overkomt, kan een bakstenen muur met cement toch stijlvol zijn. Zolang je voor gelijkaardige kleuren kiest en de muur afwerkt met de juiste decoratie, is het een goede oplossing!

3. Creëer contrasten

Ten slotte kan je ook een bakstenen muur of metselwerk combineren met contrasterende kleuren in je interieur. Is je muur bijvoorbeeld baksteen rood of grijs, dan kan je er bruine of zwarte meubelstukken tegen plaatsen. Vaak gebruiken mensen zo’n baksteen muur of metselwerk ook als achtergrond voor de keuken; in dat geval is het een goed idee om te kiezen voor zwart keuken meubilair en decoratie. Op die manier verkrijg je wederom die industriële stijl en hoef je je bakstenen muur er niet eens voor te schilderen of op een andere manier aan te passen!

Een opleiding metselaar – haal meer uit je interieur!

Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om goed metselwerk te bouwen. In de meeste gevallen zal je beroep moeten doen op een professioneel metselaar – tenzij je natuurlijk kiest voor een opleiding metselaar en de handen zelf uit de mouwen kunt steken!