Het is tijd om de overstap te gaan maken van aardgas naar duurzame manieren van verwarmen. Waarom duurzaamheid belangrijk is? Klimaatverandering is tegenwoordig in een kernbegrip en wordt veroorzaakt door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Veel woningen in Nederland worden nog verwarmd met aardgas, waarbij een hoop van dit CO2 vrijkomt en zorgt voor een hoop uitstoot.
Om op een milieuvriendelijke, duurzame manier te verwarmen, zullen huizen op een andere manier verwarmd moeten worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal goede manieren om dit te doen, die hieronder verder besproken zullen worden.

Je woning verwarmen met hout

Een manier om je woning te verwarmen is een ouderwetse houtkachel. Niet alleen zorgt dit voor veel warmte in je huis, maar daarnaast is het ook een sfeervol element dat voor een hoop gezelligheid zorgt.
Er zijn een aantal soorten kachels, zoals de houtkachel, maar ook een open haard behoort tot de mogelijkheden. Aangezien je geen gebruik maakt van aardgas om je woning te verwarmen, scheelt dit in de CO2 uitstoot. Wel is een nadeel dat met een houtkachel vaak alleen enkele ruimtes in het huis kunnen worden verwarmd, en niet de gehele woning. Het is wel goed om op de hoogte te zijn van de regelgeving en eisen rondom houtkachels.

Een pelletkachel als alternatief

Een andere manier van duurzaam verwarmen is de zogenaamde pelletkachel. Deze kachel werkt op stroom, in tegenstelling tot de houtkachel, en verbrandt de zogenaamde pellets. Dit zijn korrels van samengeperste houtresten en zaagsel en zorgen voor een enorm hoog rendement bij verbranding. Een voordeel ten opzichte van een houtkachel is dat je automatisch de temperatuur kunt regelen en dan met de pelletkachel-cv variant meerdere ruimtes in het huis kunnen worden verwarmd. De pelletkachel zorgt tevens voor een gezellige sfeer, die de houtkachel ook biedt, en zorgt voor een lagere CO2 uitstoot van ongeveer tien keer minder dan bij de centrale verwarming. Wel is het zo dat een pelletkachel vrij duur in aanschaf is en dat de ventilator van het apparaat geluid kan maken.

Duurzaam verwarmen: de warmtepomp

Een derde mogelijkheid om je woning te verwarmen is met een warmtepomp. De warmte wordt hierbij uit de grond, het water of de lucht gehaald en is daarmee enorm duurzaam. Het is vooral een goede optie bij nieuwbouw, aangezien er veel bij de installatie komt kijken. Een voordeel van de warmtepomp is dat er, onder bepaalde voorwaarden, een mogelijkheid is tot subsidie van de overheid, waardoor het prijstechnisch een erg aantrekkelijke investering kan zijn.