Ben je van plan binnenkort een nieuwbouwwoning te gaan kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je wel goed op moet letten. Hier volgt een handig en compact stappenplan wat je in ieder geval een eindje op weg helpt. 

1. Inschrijving

Wanneer je een nieuwbouwwoning wilt moet je je hiervoor inschrijven bij de makelaar. Mochten er meer mensen zich hebben ingeschreven voor dezelfde woning, dan wordt er vaak geloot. Je kunt je soms ook voor meerdere woningen inschrijven. Als alles goed gaat krijgt je de woning toegewezen.

2. Het eerste gesprek

Wat volgt is het eerste gesprek met de makelaar. Alle bouwtekeningen worden er nog eens bijgehaald en er wordt besproken wat je wensen met de woning precies zijn en wat er allemaal mogelijk is.

3. De koop- en aannemingsovereenkomst

Er worden twee overeenkomsten getekend. Door de aannemingsovereenkomst tekenen zorg je ervoor dat de aannemer de woning daadwerkelijk gaat bouwen. En met de koopovereenkomst is het huis in feite van jou.

4. De financiering

De volgende stap is het rondkrijgen van de financiën. Je hebt vaak te maken met extra rentekosten omdat je bouwrente moet betalen. Het is belangrijk een goed passende hypotheek bij te vinden.

5. Naar de notaris

Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan is het tijd om naar de notaris te gaan. Hier wordt de akte van levering getekend. De notaris is vaak al aangewezen door de projectontwikkelaar. Op die manier is er één notaris voor het gehele bouwproject. Wanneer je liever je eigen gekozen notaris hiervoor wilt gebruiken, zou dat ook gewoon moeten kunnen.

6. De bouw

Alles is rond en de bouw gaat beginnen. Je kan geregeld een kijkje komen nemen hoe het ervoor staat. Er worden ook vaak kijkdagen georganiseerd waarop je langs kan komen. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkeling van je woning en zie je hoe het ervoor staat. 

7. De oplevering

Wanneer de bouw klaar is, wordt de woning opgeleverd. Dit is natuurlijk altijd een erg speciaal moment. Belangrijk om te weten is dat er nog wel een inspectie dient plaats te vinden. Hierbij wordt gecontroleerd of alles voldoet aan de door jouw (vastgelegde) wensen van je nieuwe woning. Regel deze inspectie voordat de woning wordt opgeleverd, zodat de aannemer nog verantwoordelijk is en dit aan kan passen. Zie hier nog een checklist die handig is bij de oplevering van de woning.