Situaties waarbij er sprake is van een verstopping in een afvoer, de leiding of het riool, bijvoorbeeld bij je toilet of in de douche, zijn erg vervelend. Het water in de douchebak of toilet monding blijft staan en wordt niet meer fatsoenlijk afgevoerd richting de riolering. Maar hoe ontstaat een verstopte afvoer precies? Wat zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken? En hoe kun je, als je de belangrijkste oorzaken van een verstopte riolering afvoer kent, voorkomen dat je met een verstopping te maken krijgt? En wanneer moet je echt een ontstoppingsdienst inschakelen, zoals DG-Riooltechniek?

Viezigheid die niet goed wegspoelt

De meest voorkomende oorzaak van afvoerleidingen en rioleringen die verstopt raken, is vuil dat in de afvoer terechtkomt. Met name haren, zeepresten en voedselresten die in de afvoer komen, kunnen na verloop van tijd tot een vervelende verstopping leiden die niet uit zichzelf los gaat.

Technische problemen met het toilet

Een verstopte afvoer in het toilet wordt geregeld veroorzaakt door defecte onderdelen, zoals een sifon die kapot is of die te vol gelopen is. Meestal is het bij dit probleem noodzakelijk om contact op te nemen een ontstoppingsdienst, zoals DG-Riooltechniek, om de schade te laten repareren. Na dit soort hulp kan je toilet met goed werkende afvoer er weer jarenlang probleemloos tegenaan!

De afvoerbuis is verzakt of lekt

Een oorzaak die ook geregeld voorkomt en tot een niet-werkende afvoer leidt, is een technische fout of een lekkage in de afvoer. Het kan zijn dat de afvoerbuis is verzwakt en beschadigd is geraakt, waardoor deze niet meer goed werkt. Heb je vermoedens dat dit het geval is, dan is het zaak om een professionele ontstoppingsservice te bellen, zoals DG-Riooltechniek, die met speciale camera’s en systemen de oorzaak kunnen achterhalen en deze voor je kunnen oplossen.

Speelgoed en afval dat in de afvoer terechtkomt

Ten slotte zien rioolontstoppers vaak dat een afvoer verstopt is geraakt omdat er kinderspeelgoed in het toilet terecht is gekomen of, door volwassenen, afval (denk aan tampons, papier en voorwerpen) geprobeerd is weg te spoelen. Een verstopte afvoer is dan het gevolg. Vaak kun je de verstopping zelf met een veer of haak uit de monding trekken. Maar lang niet altijd lukt dit en dien je een professional in te schakelen om het probleem grondig en goed te verhelpen.