hoveniers gereedschappen

Het is weer volop zonnig weer in Nederland en veel mensen maken daardoor volop gebruik van hun tuin. Maar hoe mooi je tuin ook is, je zult zo nu en dan wat tuinonderhoud moet uitvoeren om de tuin mooi te houden. In dit artikel delen we hiervoor een aantal praktische tips. Veel tuinier plezier!

Onderhoud aan de tuingrond

Het succes van iedere tuin valt of staat met de kwaliteit van de tuingrond. Al het groen haalt er voedingsstoffen uit. In de natuur zorgen afgevallen bladeren en uitwerpselen van dieren ervoor dat de bodem steeds opnieuw bemest wordt.

Maar in onze achtertuin wordt dit proces vaak verstoord, doordat we afgevallen bladeren opruimen en allerlei maatregelen nemen om ongewenste dieren, zoals bepaalde insectensoorten, uit onze tuin te weren.

Daarom is het belangrijk om de tuingrond handmatig gezond te houden en te bemesten. Hiervoor zijn bijvoorbeeld mestkorrels beschikbaar. Vind je dat niks? Dan kun je ook voor vloeibare bemesting kiezen. Stem de bemesting af op de beplanting. Onderzoek dus eerst welk groen welke bemesting nodig heeft en met welke frequentie je moet bemesten.

Gras maaien

In de zomermaanden moet je het gras regelmatig maaien en besproeien. Maai het gras niet te kort, laat het altijd tot enkele centimeters staan. Het besproeien van het gras kun je het beste in de loop van de avond doen. Overdag kan de felle zon het gras namelijk verbranden.

Naast maaien en besproeien, is het jaarlijks verticuteren van het gazon van belang. Verticuteren is dat je het dode mos en gras verwijderd. Het beste is om dit met een speciale verticuteerhark of verticuteermachine te doen.

Het handmatig verwijderen is namelijk een lichamelijk zware klus, omdat je de hele tijd gebukt staat te werken. Bovendien kost het veel tijd.

Onkruid verwijderen

Onkruid heeft slechts twee dingen nodig om te kunnen groeien: zonlicht en water. Dat is er in de zomer meestal voldoende, waardoor het soms lijkt alsof het onkruid niet uit te roeien is.

En dat is ook zo, mits je er op een handige manier mee omgaat. Werk bijvoorbeeld met bodem bedekkende planten die het zonlicht en het water voor het onkruid wegnemen, waardoor het niet kan groeien.

Onkruid tussen de tegels is ook een grote ergernis van veel tuinliefhebbers. Wat je ook doet, gebruik in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn zeer milieuonvriendelijk en werken slechts op de korte termijn.

Veel beter is om voor grotere tuintegels te kiezen en de voegen tussen de tegels zo smal mogelijk te houden. Hoe smaller de voegen, hoe minder ruimte het onkruid heeft om te groeien. Ook zijn er speciale voegmiddelen verkrijgbaar waar het onkruid niet doorheen kan groeien. Zo ben je definitief van het onkruid af.

Beplanting snoeien

Het snoeien van beplanting is van groot belang. Sterker nog, sommige bloemsoorten geven veel meer bloemen wanneer je ze regelmatig snoeit.

Toegegeven, het snoeien is niet voor iedere plantensoort hetzelfde. Dus het is van belang dat je van tevoren uitzoekt hoe je de beplanting die in je tuin staat het beste kunt snoeien en hoe vaak je dat moet doen.

Wil je hier graag hulp bij? Schakel dan een hovenier in. Op die manier hoef je slechts één keer te investeren in het uitbesteden van het snoeiwerk en weet je vervolgens hoe je het snoeien het beste kunt doen.

Je kunt natuurlijk ook op YouTube zoeken naar hoe je de beplanting het beste kunt snoeien. Maar een professionele hovenier heeft vaak betere adviezen en meer vakkennis dan de meeste hobbyisten.

Tuinonderhoud uitbesteden

Het onderhouden van je tuin hoeft niet veel tijd te kosten, mits je een onderhoudsvriendelijke tuin hebt. Wanneer je echter geen tijd of zin hebt om het tuinonderhoud uit te voeren, kun je ervoor kiezen om het tuinonderhoud uit te besteden.

Door het tuinonderhoud uit te besteden wordt je tuin regelmatig bijgehouden en kun jij tijdens de zonnige dagen heerlijk van een mooie tuin genieten, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen!

Meer informatie over het uitbesteden van tuinonderhoud: aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinonderhoud/