Het is dit jaar een prachtig voorjaar. De dieren zijn al vrij snel actief en je hoort vogels. Kortom de natuur ontwaakt. Dit jaar is het proces al eerder plaatsgevonden dan in andere jaren. Je ziet dat de natuur langzaam aan het veranderen is. In deze blog besteden wij aandacht hoe je het beste het gazon kunt onderhouden. Met deze 5 tips die we aanhalen hopen wij jullie als lezer een beeld te geven hoe je om een goede manier je gazon kan onderhouden. 

Stap 1: Het maaien van een gazon
De eerste stap die belangrijk is bij het onderhouden van het gazon is dat je stukje grond regelmatig maait. Dit maaien kan met grasmaaier of bosmaaier. Heb je een groot gazon kun je ook een grasmaaier aanschaffen waarop je kan rijden. Het is belangrijk in het stappenplan om eerst een keertje te maaien en dan pas door te gaan naar de volgende stappen in deze blog. 

Stap 2: Het bestrijden van het mos
Als je een gazon in goede conditie wilt houden is het van belang dat er weinig mos en onkruid op je gazon is. Heeft je gazon hier last van? Dan is het hoogste tijd dat je het onkruid eerst gaat verwijderen. Mos is een plantje dat groeit op een zure grond of een grond met weinig voedingstoffen. Mos en onkruid trekken veel voedingstoffen uit de bodem. Daarom is het raadzaam dat je als stap het mos en de onkruid verwijdert. 

Mos kun je het beste verwijderen met een goede bestrijdingsmiddelen. Je kan ervoor kiezen om chemische middelen te gebruiken. Ook is het mogelijk om mos met natuurlijke middelen te verwijderen. Je kan dan als tuinder kiezen voor azijn. Dat is beter voor het milieu. 

Stap 3: Het verticuteren van het gazon
Heb je na de verwijdering van het mos je gazon laten rusten is het tijd voor de volgende stap. Het gazon moet geverticuteerd worden. Het doel van deze handeling heeft meerdere functies. De ene functie is dat de gras van je gazon luchtig wordt gemaakt. Er komt meer zuurstof in de grasmat en dit stimuleert de wortels van de planten om te groeien. Door dit proces toe te passen blijven de plantjes van je gazon gezonder en is de kans kleiner dat er mos komt of dat de voedingstoffen uit bodem worden gehaald door het onkruid en de mos. 

Stap 4: Het inzaaien van de kale plekken
Door het proces dat hier voor staat beschreven ontstaan er kale plekken in het gazon. Deze plekken moeten opnieuw ingezaaid worden. Anders krijg je als consument een lelijk gazon. Dat wil je natuurlijk ook niet. Het inzaaien van nieuwe plantjes is al mogelijk als je de vorige handeling hebt gedaan. Wil je dat vorige handeling meer effect heeft kun je het gazon even laten rusten en op een later tijdstip inzaaien. 

Je kan het beste gras inzaaien door zaad te strooien op de plekken die kaal zijn. Pas op dat vogels de zaadjes niet opeten of dat ze met de regen het gazon uitgespoeld worden. 

Stap 5: Het gazon bemesten voor een goede groei.
Er zijn veel verschillende producten te koop om het gras te bemesten. Sommige werken lang en andere werken kort. Kies het product dat bij jouw wensen van tuinieren past. Probeer niet te mesten als het zonnig weer is. Dan beschadigd je gazon.