Als u graag een sauna in de tuin of in uw woning wil hebben, dan moet u op een aantal dingen letten. U wil natuurlijk wel de juiste keuze maken, want het is nogal een investering. Hoewel sauna’s niet meer zo duur hoeven te zijn als dat ze vroeger waren, is het dus wel belangrijk om goed over deze investering na te denken. Wilt u een sauna kopen, lees dan dit artikel om te weten waar u op moet letten.

Infraroodcabine of Finse sauna?

Er zijn veel verschillende soorten sauna’s, maar de meest populaire zijn toch wel de infraroodcabines en de traditionele Finse sauna’s. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. De infraroodcabine wordt steeds populairder en is dan ook echt in opkomst. Dit komt doordat bijvoorbeeld de opwarmtijd van een infraroodcabine veel korter is dan die van een Finse sauna. Al binnen 10 minuten kunt u heerlijk genieten in de sauna. Het grootste verschil tussen de twee zit hem echter voornamelijk in de warmteoverdracht. In de traditionele, Finse sauna gaat de warmteoverdracht natuurlijk via de lucht. Bij een infraroodcabine gaat dit, zoals de naam al zegt, via stralingswarmte. De warmte wordt overgedragen door middel van straling. Dit klinkt misschien wat eng, maar het is zeker niet schadelijk. Wilt u graag een sauna aanschaffen omdat u last heeft van spier- en gewrichtspijn of misschien omdat u reuma heeft? Dan is een infraroodcabine zeker aan te raden. Laat u goed adviseren!

Verschillende houtsoorten

Er zijn veel verschillende houtsoorten waar sauna’s van gemaakt worden, of het nu gaat om een traditionele Finse sauna of om een infraroodcabine. De meest populaire houtsoort en de soort waarvan vaak ook gezegd wordt dat dit de beste is, is de Canadese Red Cedar. Dit houdt is namelijk van nature bacterie- en schimmeldodend. Dit is erg handig, gezien bacteriën en schimmels het prima naar hun zin hebben in een warme, vochtige sauna. De houtsoort kan goed tegen vocht en warmte en geeft ook nog eens een heerlijke geur af. Echter is deze houtsoort wel wat aan de prijzige kant. Heb je een wat kleiner budget, dan kun je misschien beter voor een andere houtsoort kiezen. White Cedar, ook wel Hemlock genoemd, is een prima alternatief.

Isolatie van de cabine

Een sauna kost nu eenmaal veel energie. Om deze kosten toch binnen de perken proberen te houden, is het belangrijk om goed te letten op de isolatiewaarde van de cabine. Is de sauna goed geïsoleerd, dan gaat er minder warmte verloren en hoeft er dus ook minder gestookt te worden, waardoor er minder energie nodig heeft. Dit is dus heel belangrijk!