Sommige mensen kiezen voor schilderijen aan de muur, anderen voor een supergrote televisie. Maar een van de mooiste toevoegingen aan je interieur is toch echt een zoutwater aquarium. Heb je geen verstand van aquaria, dan is het inderdaad even lastig om er een op te starten. Maar met de juiste tips kun jij ook een zoutwater aquarium starten!

Vraag jezelf het volgende af…

Er zijn wat dingen die je jezelf af moet vragen als je een zoutwater aquarium wil starten. Een zoutwater aquarium vereist wat meer werk dan een zoetwater aquarium. Dit komt vooral door het water. Maar voordat je begint met het opstarten van een aquarium, is het slim om jezelf de volgende dingen af te vragen:

  • Wat is je budget? Houd er rekening mee dat een zoutwater aquarium wel wat geld gaat kosten. Het duurste is zeker niet het aquarium zelf, maar alles wat erbij hoort. Denk aan filtering en verlichting, maar ook aan de vissen, koralen en anemonen die je erin wil hebben. Houd er rekening mee dat je minimaal 2500 euro kwijt bent voor een zoutwater aquarium.
  • Hoe groot wil je het aquarium hebben en waar ga je deze plaatsen? Dit hangt natuurlijk met elkaar samen. Hoeveel ruimte heb je in huis? Meet eerst alles goed op voordat je een aquarium gaat kopen. Ook hangt dit natuurlijk af van je beschikbare budget. Heb je niet zoveel geld te besteden, dan kun je ook geen groot aquarium kopen.

Het verschil tussen een zoutwater en zoetwater aquarium

Wat is nu precies het verschil tussen een zoetwater en een zoutwater aquarium? Er zijn een aantal belangrijke verschillen. Allereerst wordt er in en zoetwater aquarium gewoon zand gebruikt, waar dat in een zoutwater aquarium koraalzand is. Dit komt doordat in een zoutwateraquarium ook alleen koralen en anemonen zitten, waar er in zoetwater aquaria planten leven. Daarnaast moet in een zoutwater aquarium natuurlijk de zee nagebootst worden, dus is er ook meer stroming nodig. Ook kun je natuurlijk niet dezelfde vissen houden als in een zoetwateraquarium. In een zoutwateraquarium worden tropische vissen gehouden.

Kortom, wil je graag een zoutwater aquarium in je woning, dan moet je je daar echt even goed in verdiepen. Maar het is zeker de moeite waard! Je hebt dan iets in huis wat niet alleen leuk is om naar te kijken; het fleurt je hele woning op en met een zoutwater aquarium heb je er zeker een nieuwe hobby bij!