duurzaam interieurWe worden ons meer en meer bewust van onze omgeving en de aarde. Daarom kiezen we steeds vaker voor duurzaam, ook in ons interieur. Je ziet dit aan het feit dat er minder wordt weggegooid. Oude meubels gaan naar de kringloopwinkel of worden opgeknapt om ze nieuw leven in te blazen. Je huis duurzaam inrichten is dus niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor je portemonnee! In dit artikel geef ik je een aantal tips voor een duurzaam interieur.

Ga voor tweedehands of opgeknapte meubels

Het is tegenwoordig geen schande meer om je meubels bij de kringloop of op de rommelmarkt te kopen. Mensen kiezen steeds vaker voor tweedehands of opgeknapte meubels in hun interieur. Ben je toe aan een nieuw interieur maar niet aan nieuwe meubels? Knap dan je oude meubels op. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een likje verf over dat salontafeltje van oma, of nieuwe knopjes op een teakxhouten kast van vroeger is vaak al genoeg.

Heb je zelf niet genoeg oude meubels om op te knappen of mis je nog een meubelstuk? Neem dan eens een kijkje bij een kringloopwinkel. Hier vind je veel tweedehands meubels, vaak voor een lage prijs. Soms zijn de meubels op zich al leuk en kun je ze zo in je huis neerzetten. Maar je kunt natuurlijk ook deze meubels opknappen zodat ze goed in je interieur passen.

opgeknapt kastje

Let goed op het materiaal

Heb je geen meubels om op te knappen en ben je ook niets tegengekomen bij de kringloop? Dan zul je toch iets nieuws moeten gaan kopen. Dit is op zich niet erg, als je maar goed let op het materiaal! Kies je voor houten meubels, let er dan op dat ze het FSC-keurmerk hebben en dus uit een duurzaam bos komen. Of ga voor bamboe. Omdat dit ontzettend snel groeit is het ontzettend milieuvriendelijk materiaal.

Denk goed na over wat je koopt

Als laatste is het heel belangrijk om goed na te denken over wat je precies koopt. Koop niet iets alleen omdat het de laatste trend is maar ga voor tijdloze meubels die echt bij je passen. Koop je bijvoorbeeld een salontafel die beter bij de laatste trend past dan bij jezelf? Dan is de kans groot dat je hem na een jaar alweer beu bent. Dat is natuurlijk zonde! Zorg dus dat je voor meubels gaat die langere tijd mee kunnen.

Ga jij ook voor een duurzaam interieur?

Dit is een gastblog van Laetitia van Woonblog.eu.