Gras zie je in bijna elke tuin in dit land terugkomen. Dikwijls gaat het om gras dat gezaaid werd, maar ook graszoden komen voor. Gras is levende materie en groeit dus en dit is een nadeel, daar heb je werk aan. Wil je dit niet, dan kies je best kunstgras. Hier volgen enkele praktische tips over hoe je best kunstgras legt.
1. Weg met het bestaande gras
Heb je nu nog gras? Dan moet eerst het oude gras worden verwijderd voordat het kunstgras gelegd kan worden. Kunstgras kan niet bovenop bestaand gras gelegd worden. Voor het verwijderen van het bestaande gras gebruik je een schop. Ga schep per schep aan de slag en gooi alles samen in een kruiwagen. Zo moet je niet telkens per stukje gras weg en weer lopen. Verwijder niet enkel het gras, maar ook alle andere afval uit de grond.
2. Het egaliseren van de aarde
Na het verwijderen van het bestaande gras, zal de aarde wel oneffenheden vertonen. Daar kan je geen kunstgras op leggen. Je moet die grond eerst gaan egaliseren. Dit doe je best met een hark of afhankelijk van de prijs en kosten kun je dit ook laten doen. Na het vlak maken van de aarde, doe je er wit zand bovenop. Leg een laag van minimum vijf en maximum tien centimeter wit zand. Water dit zand daarna in. Gebruik hiervoor een trilplaat of een wals. Wanneer het compact geworden is, egaliseer je het opnieuw. De ondergrond moet namelijk volledig vlak zijn, dit is heel belangrijk voor het leggen van kunstgras.
3. Het uitrollen van het kunstgras
Wanneer de ondergrond egaal is, mag je nog niet onmiddellijk het kunstgras uitrollen. Je moet namelijk eerst steeds een onderdoek aanbrengen. Op de hoeken ervan plaats je kunstgrashaken, zodat het onderdoek goed zijn positie behoudt. De bedoeling van een onderdoek is verhinderen dat wortels erdoorheen dringen en dat er deuken ontstaan in je gazon doordat bijvoorbeeld kinderen op het gras springen. Wanneer het onderdoek goed op zijn plaats ligt, rol je de matten kunstgras erover uit. Vermijd plooien en hou de grasrol heel strak vooraleer die vast te zetten.
4. Richting van belang
Wanneer de tuin redelijk breed of lang is, moet je misschien meerdere stroken met elkaar verbinden. Dit doe je met een speciaal hiervoor bestemde tape. Let heel goed op dat het gras steeds in eenzelfde richting ligt. Wanneer de grassprietjes een andere richting aanwijzen, zie je dit onmiddellijk en daardoor krijgt je tuin een minder natuurlijke uitstraling.
5. Het snijden van kunstgras
Kunstgras op maat snijden moet je heel secuur doen. Eerst snij je zo’n twee centimeter af van de twee stroken gras. Leg daarna beide stukken naast elkaar en kijk of het resultaat bevredigend is. Ja? Lijm dan beide stukken aan elkaar. Kleef daarna tape op het onderdoek, op de plaats waar de twee stroken mekaar raken. Leg beide stukken gras nu één voor één op de onderdoektape en druk de randen goed aan. Wacht een uurtje. Dan heb je zekerheid dat het gras vast is.
6. De finishing touch
Is heel je gazon gelegd? Maak het kunstgras dan vast aan het onderdoek met behulp van kunstgrashaken die je langs de boorden van je grasmat plaatst. Doe dit elke 50 centimeter. Gelukt? Dan is het enige wat nog rest je kunstgras mooi opborstelen. Daarvoor hoef je geen speciale machine te kopen. Je kan dit gewoon doen met een speciale bezem voor kunstgras of een gewone bezem die je nog liggen hebt en die hard genoeg is. Op die manier veeg je sprietjes die platliggen mooi omhoog. En zo gaat je kunstgras heel sterk lijken op natuurlijk gras. Missie geslaagd! Geen mens die nog het verschil ziet tussen echt gras en kunstgras.
