Raambekleding is onmisbaar in iedere woning. Het maakt het interieur niet alleen compleet, maar biedt ook nog eens een aantal zeer praktische voordelen. Zo kunnen gordijnen of luiken ook bijdragen aan een hogere isolatiewaarde in huis. Met goede raambekleding kan je in een woning al snel honderden euro’s per jaar besparen. Zeker nu de energieprijzen in rap tempo toenemen is dit een prettige gedachte. Wel is het belangrijk dat je de juiste raambekleding kiest én deze op de juiste manier gebruikt. Benieuwd waar je op moet letten? Hier vind je enkele nuttige tips voor betere raamisolatie met nieuwe raambekleding. 

Kies de juiste raambekleding 

Allereerst is het belangrijk om de juiste raambekleding aan te schaffen. Sommige soorten isoleren namelijk beter dan andere. Combineer je een klassiek gordijn met een overgordijn, dan kan dit tot een veel grotere besparing leiden dan wanneer je enkel een linnen gordijn ophangt. Wanneer je voor de juiste gordijnen kiest, kun je flink besparen op de stookkosten. Soms leidt dit tot een besparing van maar liefst honderden euro’s per jaar voor een grote woning. In combinatie met dubbel glas neemt die besparing natuurlijk nóg verder toe. Enkel raambekleding werkt echter ook al en is in elk geval stukken goedkoper dan ook nog eens al het glas vervangen. 

Er zijn nog meer soorten raambekleding die met een speciale coating worden afgeleverd om nog meer energie te kunnen besparen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij dubbele plisségordijnen met een warmtereflecterende coating. Maar ook vouwgordijnen met een dubbele laag stof kunnen enorm bijdragen aan een betere isolatie in huis. 

Laat raambekleding op maat maten 

Ga liever niet voor een houtje-touwtje oplossing. Dit is vaak een oplossing voor de korte termijn. Hierbij past de raambekleding wel en voldoet hij in zijn functie, maar werkt het niet allemaal optimaal. Bijvoorbeeld omdat het gordijn veel te groot is of juist te klein. Afgezien van het feit dat dit veel minder mooi staat, levert het ook nog eens de nodige problemen op als we kijken naar de praktische voordelen van de raambekleding. Wanneer een gordijn te groot is, zal deze immers veel minder goed isoleren dan wanneer deze perfect op maat is. Daarom is het verstandig om altijd voor raambekleding op maat te kiezen. Zo weet je zeker dat deze optimaal werkt en jou de nodige voordelen biedt. 

Laat de verwarming vrij 

Meestal wordt er voor gekozen om gordijnen helemaal tot aan de grond te laten lopen. Dit staat een stuk mooier. Helaas kan dat ook nadelen hebben. Zeker wanneer ze hierbij over de verwarming vallen. Wanneer je hier het gordijn overheen laat hangen, zal de verwarming weinig warmte naar binnen kunnen stralen. Je stookt hierbij juist voor buiten in plaats van binnen. Zonde! Daarom moet je er bij nieuwe raambekleding eigenlijk altijd voor zorgen dat de verwarming vrij blijft. Op die manier voorkom je extra hoge stookkosten waar je uiteindelijk op het gebied van wooncomfort zelfs weinig van merkt. Raambekleding moet passend binnen het kozijn worden opgehangen en net boven de verwarming eindigen.