De badkamer: we vertoeven er dagelijks flink wat tijd om onszelf op te tuigen. Even relaxen onder een warme douche na een lange dag of jezelf in de badkamerspiegel voorbereiden voor die ene belangrijke afspraak; de badkamer is een belangrijke kamer in het huis. Hoewel we allemaal een badkamer hebben, kende jij deze weetjes over een badkamer wellicht nog niet!

Badkamer weetje 1: klein maar fijn

In Nederland vinden we het niet erg als de badkamer relatief klein is. Past er een douche en een wastafel met badkamermeubel in de badkamer? Dan zijn Nederlanders vaak al erg tevreden. Dat is terug te zien in de statistieken. Bij tweederde van de Nederlandse huizen is de badkamer slechts 8 vierkante meter groot. Met een ruimte van 4 bij 2 meter is de gemiddelde Nederlander dus al helemaal content. 

Badkamer weetje 2: gezellig samen onder de douche

Ook is er gekeken naar het douchegedrag van Nederlanders. We blijken gezelschapsdieren, want 60% van de Nederlandse inwoners doucht graag samen. Dit hoeft overigens niet dagelijks, maar eens in de zoveel tijd wordt een gezamenlijke douchebeurt zeer gewaardeerd. Dat bespaart gelijk veel water! Goed nieuws, want een gemiddelde douchebeurt kost in Nederland zo’n 80 liter. In een vol bad verdwijnt zelfs 120 liter water! Zing jij verder graag onder de douche? Dan ben je zeker niet de enigste: wederom 60% van de Nederlanders zet zijn keel open om ‘mooi’ te zingen onder de douche.

Badkamer weetje 3: opmerkelijke douches

Voor de geschiedenis van de douche moeten we diep in de boeken duiken. De oude Grieken gebruikten namelijk al als eersten een douche. Via aquaducten zorgden zij voor een waterstroom in een badhuis die via het riool weer werd afgevoerd. De mechanische douche zoals wij hem kennen is in 1767 gepatenteerd door William Feetham. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe douche voor in een badkamer zoals die gemaakt worden door bijvoorbeeld Mastello? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk veel minder geld kwijt dan het hoogste bedrag dat ooit voor een douche werd neergelegd. Voor de duurste douchecabine betaal je namelijk omgerekend €83.000. Daarvoor krijg je wel onder andere 18 douchekoppen: dat is ook wat waard!

Badkamer weetje 4: tijd in de badkamer

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 29 minuten per dag in de badkamer zijn. Zoals eerder gezegd voor een douche, maar ook om ons te scheren of te make-uppen. Ook staan we hier natuurlijk met z’n allen braaf twee keer per dag om onze tanden te poetsen. Wist je dat die dagelijkse 29 minuten uiteindelijk neerkomt op 2,5 jaar van ons hele leven? Op een mensenleven staan we dus gemiddeld meer dan 900 dagen in de badkamer!

Als je zolang in de badkamer vertoeft, wil je dat natuurlijk wel in een mooie badkamer doen. Net zoals voor het huis zijn er veel verschillende trends voor de badkamer. Zo is een fonteinkraan in het zwart het helemaal in 2021.