Het verwarmen van je huis met een open haard heeft heel veel verschillende voordelen. Zo straalt het niet alleen luxe uit maar ook nog eens gezelligheid. Met een openhaard zorg je al snel voor een hele gezellige en warme sfeer. Daarnaast verwarmt het ook je huis. Vroeger werden dan ook open haarden vooral gebruikt om huizen te verwarmen omdat er nog geen centrale verwarming was. Tegenwoordig zie je kachels en open haarden weer steeds meer terug.

Een open haard voor de gezelligheid

Als je aan mensen vraagt wat zij associëren met een open haard dan hoor je al snel de woorden gezelligheid en warmte. Want wat is nou fijner dan bij een knisperend houtvuurtje zitten alsof je ergens gezellig in de Ardennen zit, maar dan in eigen huis. Dit kan je doen samen met je familie, vrienden of gewoon als je lekker eens een avondje voor jezelf wilt. Wijntje erbij, goed boek erbij en jouw avond kan niet meer stuk.  Je kunt tegenwoordig ook heel veel verschillende openhaarden te verkrijgen, zo vind je er vast wel eentje die heel leuk bij je interieur staat. Zo heb je tegenwoordig ook tv meubels met een haard.

Een open haard als energievoorziening

Een open haard in je huis brengt naast extra sfeer en gezelligheid nog een ander groot voordeel met zich mee, dit is namelijk de warmte. Een open haard heeft een warmtebron waarvan je de warmte direct zult voelen. Het is dan ook heerlijk om als je het koud hebt lekker voor de open haard te gaan zitten omdat het rondom de haard altijd heel erg warm is. Een nadeel is wel dat de kamer zelf niet helemaal verwarmd wordt. Wel is het natuurlijk heerlijk om een open haard als extra energievoorziening te hebben.

Gebruik goed en droog hout

Het is heel erg moeilijk om uit je open haard meer rendement te halen. Een beetje verbetering is wel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld goed letten op het soort hout dat je gebruikt. Er zijn heel veel soorten houten die een snelle verbranding hebben maar wel goedkoop zijn wanneer je ze aanschaft. Deze zullen dus uiteindelijk in verhouding duurder zijn. Het beste is om droog hout te gebruiken. Hout met een vochtigheidspercentage van boven de 15% is ongeschikt. Je kan eventueel een vochtmeter aanschaffen om zo te controleren hoe vochtig het hout is. Hout van fruitbomen, hout van kastanjebomen en eikenhout zijn houtsoorten die heel erg geschikt zijn om te gebruiken voor de open haard.