Om ervoor te zorgen dat onbevoegden niet zomaar je woning binnen kunnen komen moet je sloten op de deuren en ramen laten plaatsen. Een slotenmaker kan je helpen om deze taak correct tot uitvoering te brengen. Het inhuren van een vakman voor het plaatsen van sloten is om nog een reden aan te raden. De slotenmaker kan je namelijk ook vertellen welke verschillende sloten er zijn en advies geven welk slot het beste geschikt is om de gewenste doelstelling te bereiken. Sloten kunnen we onder andere indelen in deursloten en raamsloten. Soms kan een slot echter tot beide categorieën gerekend worden. Hoewel we in dit artikel onmogelijk alle verschillende sloten kunnen bespreken, zullen we ons best doen om de meest brede categorieën te noemen waar vrijwel elke optie ingedeeld kan worden.

Oplegsloten en insteeksloten

Een onderscheid wat we met vrijwel alle sloten kunnen maken is de manier waarop deze geplaatst worden. Zo zijn er bijvoorbeeld oplegsloten en insteeksloten. Het verschil tussen deze twee is de manier van plaatsen. Een oplegslot wordt bijvoorbeeld op de deur en deurstijl gemonteerd. Een insteekslot wordt daarentegen in de deur en deurstijl gemonteerd.

Cilindersloten en klaviersloten

Een ander onderscheid tussen de verschillende opties voor sloten is het slotmechanisme. Op dit vlak kunnen we onder andere cilindersloten en klaviersloten onderscheiden. Het cilinderslot wordt het meest gebruikt voor woningen in Nederland. Deze worden geopend en gesloten met de bekende gekartelde sleutel. Een klavierslot heeft een andere vorm sleutel en is minder veilig.

Slot met SKG keurmerk kiezen

Iets dat een slotenmaker altijd zal adviseren is kiezen voor een slot met SKG keurmerk als je de deuren en ramen van een woning wilt beveiligen. Dit zijn sloten die getest en gekeurd zijn door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het keurmerk is een garantie dat het slot een minimale mate van beveiliging voor je woning zal bieden.